Премии за тютюнопроизводителите като компенсация за ниската изкупна цена на тютюна и повече пари за малките земеделски производители от догодина обеща председателят на ДПС Лютви Местан.

Ден след като изпи церемониалното кафе с Бойко Борисов в Кърджали, той присъства в доспатското село Барутин на традиционния възпоминателен митинг в памет на жертвите на възродителния процес преди 42 години, съобщи БНР.

Лидерът на ДПС обеща не 2, а 3 лева да се плаща за килограм тютюн. Той умело обвърза по-добрите условия за изкупуването на тютюн с гласуването на предстоящите евроизбори.

 "Ще компенсираме по-ниската изкупна цена на тютюна тази година със завишени премии, национално доплащане. Не два, а три лева на килограм. Това просто не е обещание, това е новата политика на новия кабинет, който обърна очи към проблемите на Родопа планина. И най-голямата новина, заради която настоявам много сериозно да помислите и така да гласувате на 25 май, трябва да имаме много силен глас в Европа, защото от Европа зависят много проблеми - през следващите седем години, считано от първи януари, акцентът пада върху малките производители, тези, които обработват от пет до десет декара земя, а това са всички родопчани, ще получават до 1 250 евро годишно. Затова е просто необходимо да се регистрирате като земеделски производители", обяви Лютви Местан. 

По някои дефиниции подобна заявка би могла да мине за пример за купен вот. За Местан това очевидно е само стимулиране на изборна активност. В голямата си част в районите, където се произвежда тютюн, са населени основно с гласоподаватели на ДПС. 

Запалени бали и затворени пътища маркираха протестните акции на тютюнопроизводители през януари. Гневът им се надигна заради занижените цени за изкупуване на продукцията им. Те обмисляха и организирането на национален протест. Тогава от кабинета обясниха, че има заложени превантивно 30 млн. лв. в бюджета точно за национално доплащане на тютюнопроизводителите.