"Радвам се, че толкова много от Вас използваха възможността да участват в нашата Фейсбук кампания Ask the Ambassador (питай посланика, б.р.). Понеже въпросите са толкова много, ние ще публикуваме моите отговори на Вашите въпроси в следващите няколко дни. Моля, бъдете търпеливи."

С този призив американското посолство в София обясни забавянето на отговорите на стотиците въпроси, които българи зададоха в края на миналата седмица, след като Марси Рийс ги призова да задават въпросите си във фейсбук страницата на мисията, пише БГНЕС. Първоначално от посолството обявиха, че отговорите на въпросите ще бъдат публикувани във вторник.

Посланичката все пак отговаря на няколко от поставените въпроси. "На този етап САЩ не планират да откриват консулство в Русе", гласи един от отговорите на дипломата.

По повод информацията, че действащи и бивши български правителствени служители са попаднали в забранителен списък за пътуване до САЩ, от посолството предоставят следния коментар:

"Визовите данни са поверителни според законите на САЩ. Посолството не обсъжда подробности по индивидуални визови въпроси. Държавният департамент е установил, че някои български и румънски граждани не отговарят на изискванията за издаване на виза въз основа на осъдителни присъди за престъпни дейности, включително участие и получаване на облаги от корупционни схеми."

Посланик Рийс препоръчва на интернет-потребител, интересуващ се от възможностите за подкрепа на неправителствени организации, ангажирани с проекти в областта на културата и образование, да се обърне към фондация "Америка за България".

"Усилията и дейностите в този сектор са изключително важни за бъдещето на България. Относно Вашия въпрос за наличните ресурси за финансиране на дейностите на неправителствените и други граждански организации, бих искала да Ви насоча към Фондация "Америка за България", която е много активна във финансирането на програми в България", отговарят от мисията на САЩ в София.

Американският посланик отговаря и на няколко въпроса, свързани със случващото се в Македония и Украйна

"Всички дълбоко съжаляваме за човешките жертви във връзка със събитията в и около Куманово и изказваме своите най-дълбоки съболезнования за семействата на убитите и ранените. Нашите мисли са със семействата на полицаите, които бяха убити по време на операцията и на гражданите, които бяха въвлечени в това насилие. Относно подробностите за инцидента, това е въпрос, който трябва да бъде коментиран от самите македонци", пише в отговора.

По повод случващото се в Украйна, Марси Рийс коментира: "САЩ и ЕС изразиха категорична позиция срещу незаконното анексиране на Крим от страна на Русия, както и срещу нейната подкрепа за силите, действащи нелегално в Източна Украйна."

Посланикът на САЩ отговаря и на въпрос, свързан с т.н. "хибридна война", която се води през различни информационни канали.

"Особено важно е всички консуматори на медийно съдържание да разбират, че информацията не винаги е истински обективна. Осведомеността по отношение на това кой притежава дадена медия и какви са неговите предпочитания, е от особено значение за по-доброто разбиране на информацията, която този източник предоставя. Ето защо прозрачността при собствеността на медиите е един от принципите на върховенството на закона, които аз най-силно подкрепям", пише Марси Рийс.

От фейсбук-страницата на посолството вече са отстранени няколко потребители, които са предприели системно нарушаване на правилата й за ползване.