През април времето се стопли и десетки хиляди наши гастарбайтери, изкарали зимата в България, са помахали отново за сбогом на Родината. Това показват данните на Националния статистически институт за пътуванията на българите зад граница. Според тях през април общо 369 600 нашенци са заминали зад граница. Това е с 14,2 процента повече в сравнение със същия месец на 2014 година.

В общия брой на пътуванията влизат както командировките и екскурзиите, така и гурбетите. А прегледа на данните дава основание да се предположи, че увеличението идва именно заради напускащите страната ни по икономически причини. Този извод се набива на очи като разгледаме в кои държави отиват нашенците.

Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Белгия - с 60.1%, Обединеното кралство - с 54.8%, Австрия - с 39.5%, Чешката република - с 37.1%, Франция  - с  30.4%, Гърция  -  с  27.4%,  Италия  -  с  25.8% и  Германия  -  с  24.8 процента, показват данните на НСИ.

Във всички тези държави има много големи емигрантски колонии на нашенци. 

Данните на националната статистика показват още, че превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация е абсолютен мираж. Чужденците, посетили страната ни през април, са били 502 200. Спрямо същия месец на миналата година това представлява ръст от 3,7 на сто, но причината за увеличението е в транзитно преминаващите през страната ни чужденци. Деклариралите, че са у нас с цел туризъм е по-малък от една трета от общия брой на влезлите в България.

Спрямо април миналата година е отчетен спад от 5,6 процента на чуждестранните туристи, сочат данните на НСИ.