АБВ няма да подкрепи предложението на управляващата коалиция за промени в Конституцията. Тази позиция изрази днес лидерът на партията Георги Първанов в кулоарите на парламента.

"Пред бяхме обявили една много предварителна позиция, сега има вече конкретни параметри по онова, което предлагат ГЕРБ и останалите в коалицията, така че имаме основания за разсъждения и вече по-развита позиция," обясни той, и допълни, че от 14:30 ще има пресконференция на АБВ.

Именно пред медиите следобяд АБВ ще коментират всеки едни от предложенията на своите партньори.

"Това, което мога да ви кажа, че за нас направените предложения за промяна в Конституцията относно съдебната власт са неприемливи," заяви Първанов и разясни "Във всеки случай аз не смятам, че това е промяна, която може да направи съдебната власт по-ефективна, това, което хората очакват, да направи съдебния процес по-бърз."

Бившият президент натърти на позицията, като заяви, че АБВ няма да бъдат вносители на такива предложения, и че ще отстояват своята визия, изразена в предложения от тях проектозакон за съдебната власт.

Първанов коментира и ситуацията в с. Гърмен, където миналата седмица имаше ранени и арестувани след сблъсък между роми и българи.

"Това е най-лошият възможен сценарий - да етнизираме изборите, да етнизираме политиката. Има подобни опити, някои се опитва да лови риба в мътна вода размътти водата, разбира се, държавата трябва да си свърши работата, свързана с подобен род поселение, с такива застроявания, които са незаконни, които са в противоречие с обществения ред."

Според него има опасност подобни неща да се случат и в други заселени места, включително в големите градове

"Тоест има опасност, нека да си позволя да ползвам такъв термин, от "гърменизация" на политическия процес, на изборния процес. А не се наемам да правя прогноза как ще завърши такъв процес," обобщи Първанов.