Разпространението на сведения, които не отговарят на истината и накърняват бизнес репутацията на компанията, е наказуемо в съда. "Лукойл Нефтохим Бургас" има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички допустими законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост - извън страната.

Това пише в прессъобщение на рафинерията до медиите, след като преди ден Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, чийто ръководител е бившият прамиер Иван Костов, разпространи доклад, според който компанията ощетява българския бюджет, като изкуствено завишава разходите си за покупка на петрол.

Според анализа компанията използвала руски петрол тип Урал, но го осчетоводявала по цени за сорта Брент. Понеже Урал е по-евтин от Брент, по този начин за периода 2006-2014 г. била натрупана ценова разлика от 6,9 млрд. лв., което водело до неплащането на данък печалба от около 690 млн. лева. Според доклада за горепосочения период разликата в цената на двата контракта е била 13,27%.

"Лукойл" купува нефта на пазарни цени, като котировките на Урал са по-ниски от тези на Брент само с около долар за барел (159 л) за последните две години. Например, за периода средната цена за сорта Урал е $85,789, а за сорта Брент - $86,737, обяснават от бургаската рафинерия, според която разпространеният от Лабораторията за управление на риска доклад "изобилства от неверни сведения и интерпретации, които допълнително деформират истината".