"Няма бази на САЩ в България. Участието на американски военни части в съвместни учения с България и други наши партньори от НАТО във военни бази, които са българска собственост, е описано в Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ. Това споразумение е одобрено от българския парламент."

Така посланичката на САЩ у нас Марси Рийс отговаря на въпроса във връзка с присъствието на американски военнослужещи на територията на страната ни, предаде БГНЕС.

Днес тя отговори на втора група от въпросите, зададени на фейсбук страницата на американското посолство в София.

Рийс дори влиза в задочен дебат с депутата от "Атака" Десислав Чуколов.

"Кога ще платите на България тези над 2 милиарда долара, които дължите за разполагането на ваши бази на българска територия?", пита националистът.

"За клаузите на споразумението за присъствието на американски въоръжени части на територията на Република България и използването на договорени обекти, бих ви посъветвала да погледнете Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ, което може лесно да се намери в интернет. На базата на това споразумение САЩ са инвестирали повече от 60 милиона долара в инфраструктура и ремонт на тези български съоръжения, което ще бъде от полза за българските въоръжени сили години наред в бъдеще. Тези инвестиции ще помогнат на България да изпълни своите задължения към НАТО като член и съюзник", пише Марси Рийс.

Посланичката отговаря и на обвиненията, че политиката на страната й по света е довела до гибелта на много хора.

"Американците, подобно на други народи, обичащи мира, полагат най-големи усилия да разрешават конфликтите по мирен начин посредством дипломацията. Понякога обаче е имало моменти, когато ние сме усещали, че заплахата срещу нашия народ и нашата нация са били толкова големи – например, заплахата за международния мир и сигурност от нацисткия режим – че си е заслужавало да влезем в битка срещу такава заплаха", пише тя.

Марси Рийс потвърждава, че България продължава да "не отговаря на изискванията на програмата за безвизово пътуване" в САЩ. Тя обаче уточнява, че всяко лято 7000 студенти от наши университети пътуват до САЩ по програмата за работа и пътуване.

Гражданите на България са тези, които трябва да решат проблемите пред налагането на върховенство на закона, борбата с престъпността и корупцията, смята дипломатката.

САЩ далеч не са били безучастни по въпросите на върховенството на закона, коментира Рийс по повод запитване докога Вашингтон ще гледа безучастно корупционни практики. Тя обаче отказва да коментира фалита на КТБ, а за аферата "Костинброд", заявява, че това е въпрос от компетенциите на българската съдебна система.

"Финансирането на неправителствени организации от частния сектор и от международни организации е стандартна практика в целия свят, като от дейността на най-добрите НПО са се възползвали изключително много хора както в България, така и по света. Смятам, че помощта от страна на международни организации и частни фондации е допринесла за успеха на много граждански организации в България и е спомогнала за постигане на техните цели." Така посланичката отговаря на въпрос дали финансирането на НПО не е намеса във вътрешните работи.

От друг неин отговор става ясно, че по всяка вероятност мандатът й е към своя край, отбелязва БГНЕС

"По време на мандата ми тук аз доста пътувах из страната и прекарах доста време в разговори с българи. Създадох и страница във фейсбук и туитър, така че българите да могат да имат по-непосредствен достъп до информация за Америка и американците и за това, какво те правят и мислят. Наистина се надявам, че по-доброто ни опознаване, ще помогне за изграждането на положителен имидж на американците сред българите", завършва американският посланик. Тя е посланик в България от септември 2012 г.