Петстотин пътници са прекарали нощта на международното летище в Брюксел, защото управлението на полетите е ограничено до 75 на сто от въздушното пространсто на Белгия, съобщава днес всекидневникът "Соар". Това се дължи на повреда в електрозахранването на службата наречена "Белгоконтрол", пише изданието.

Полетите в четвъртък ще закъсняват между един и два часа и това положение ще продължи близките дни до пълното отстраняване на повредата, каза говорителка на летището след спешно заседание на ръководството му с министърката на транспорта Жаклин Галан снощи. За момента "Белгоконтрол" разчита на два външни генератора, които не осигуряват достатъчно захранване.

Дамиен Ернст, професор по електрически системи от университета в Лиеж, смята, че повредата се дължи на липса на предвидливост и лоша поддръжка. Вчера Белгия затвори въздушното си пространство от 10 часа и 45 минути сутринта българско време. Властите започнаха постепенно да го отварят на части от 15 часа до 18 часа.

Като допълнение 40 на сто от влаковете в страната не се движеха заради стачка на един от синдикатите на локомотивните машинисти.