БСП поставя въпроса дали номинираният за нов шеф на БНБ Димитър Радев ще се ангажира с преглед на определени действия на сегашното ръководство на банката. Това каза зам.-шефът на партията Янаки Стоилов след среща с Радев. Срещата е опознавателна и е поредната на номинираният за гуверньор с парламентарните групи.

Стоилов призна, че Радев има компетентност, но допъпни: "ние трябва да преценим специализираната компетентност, волята". Зам.-шефът на БСП обясни, че на срещата не е говорено за законови промени, защото според него и сега законодателството дава достатъчно много възможности за действие. Основната тема била защитата на обществения интерес чрез дейността на управителя и управителния съвет на БНБ.

"Също така бяха поставени въпроси от гледна точка на развитието на финансовия и банковия сектор на европейско ниво. Поставиха се и въпроси за състоянието на банковия сектор като цяло и също така въпроси, засягащи дейността на фонда за гарантиране на влоговете", допълни Стоилов.

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова вече обясни, че ако се постигне съгласие новият шеф на БНБ може да бъде избран до един месец. Очаква се след това настоящият шеф  Иван Искров да подаде оставка. Искров неведнъж заяви, че ще се оттегли, ако му бъде избран заместник. Иначе мандатът му изтича в края на октомври.