Руската армия струпва войски и стотици единици оръжие, сред които подвижни ракетни установки, танкове и артилерия, във временна база край границата с Украйна, предаде Ройтерс.

Действията били забелязани от репортер на агенцията през седмицата.

На много от военните машини били заличени номерата, а почти всички военнослужещи свалили отличителните си знаци. Така те напомнят на неидентифицирани бойци в Източна Украйна, които според западни източници са дегизирани руски войници.

Базата се намира на Кузминския полигон, на 50 километра от Украйна. Това е едно от главните доказателства за руско военно струпване в района.

Наскоро командващият сухопътните сили на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав заяви, че според него сепаратистите в Източна Украйна се възползват от влязлото в сила през февруари прекратяване на огъня, за да се превъоръжат и подготвят за нова офанзива. Русия продължава да отрича, че нейни военнослужещи участват в конфликта.

Военното министерство в Москва заяви по повод публикацията на Ройтерс, че няма да коментира веднага струпването на войски. Няколко войници на Кузминския полигон заявили, че били изпратени в базата за военни учения, като искали по този начин да покажат, че присъствието им там не е свързано със ситуацията в Украйна.

На въпрос на Ройтерс дали струпването на голямо количество необозначени оръжия и войски край границата говори за предстоящо руско нахлуване в Украйна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори:

"Намирам за неподходяща формулировката "подготовка за нахлуване".

Сред докараната на Кузминския полигон техника има най-малко 26 танка, 30 ракетни установки "Ураган", десетки военни камиони, няколко бронетранспортьора и гаубици. Това е все техника, използвава в конфликта в Източна Украйна.

В момента в базата има три пъти повече военна техника, отколкото през март, когато журналисти от Ройтерс отново били там. От 24 май в продължение на 4 дни репортери на агенцията видели 4 влака с военни машини и войници да пристигат на гара в южната руска Ростовска област. След това слезлите от поне два влака машини продължили към Кузминския полигон. А голяма част от водещия натам черен път била ремонтирана и направена проходима за по-тежката техника. Същият път води към малък и спокоен граничен пункт, използван предимно от местни жители. От украинската страна на границата се намира Луганска област, контролирана от сепаратистите.

На друга гара в района - Матвеев курган, във вторник пристигнал влак с 16 танка Т-72 и много военни камиони.

Ростовска област е използвана като сборен пункт за руски войници, изпращани в Украйна, споделя пред Ройтерс правозащитничката Валентина Мелникова. Тя контактува със семействата на войници и получава редовно информация от тях.

Войник, служещ в град Тоцкое на границата с Казахстан, съобщил на майка си, че научил от командирите си за предстоящото прехвърляне на частта му в Ростовска Област, а оттам - в Украйна. Солдатите били принудени да подпишат декларация, че няма да разгласяват информацията и че действат доброволно.

От Ройтерс все още не са получили независимо потвърждение на думите й.

Ако в Украйна бъдат заловени руски граждани, официална Москва заявява, че те отишли там по свое собствено желание и били или в отпуск, или вече се уволнили от армията.