Атака и Патриотичният фронт, подкрепени още от АБВ и БДЦ, заедно направиха предложение за създаване на процедура, по която да се избира новият управител на БНБ. Това заявиха пред журналисти депутатът от ПФ Емил Димитров и Николай Александров от "Атака".

"Обединили сме се няколко политически сили, че трябва да има процедурни правила за избиране на гуверньор на БНБ”, заяви Димитров и допълни, че депутатите са затънали в миналото.

"Изведнъж се оказа, че никой не го интересува какво ще бъде бъдещето. Кой ще бъде новият шеф, какъв ще му е екипът. Ако всеки от вас иска в момента да се кандидатира, той не знае къде да занесе документите, защото няма процедура. Е, ако познавате Менда (Стоянова, бел.ред.), ще й ги занесете на нея, но това не е процедура."

Според него трябва да има ясни срокове, а кандидатите да дойдат в НС и да представят екипа и плана си за действие, и по това депутатите да преценят дали да гласуват за даден банкер.

"Защото всички тук сме избрани. И ни интересува как ще бъде избран и номиниран човекът, който ще управлява банковата система и ще я надзирава," каза още Димитров.

Когато журналист попита какво е мнението на вносителите за кандидатурата на ГЕРБ, се включи и депутатът от Атака Николай Александров:

"Идеята да има процедурни правила не е да обсъждаме „какво ще кажете за едикойси”. Защото преди час идва една журналистка „Какво ще каете за едикоеси име, което се спряга от Лондон.” Кой го спряга от Лондон? Защото в един момент ще дойде премиерът и ще каже „Този е много успешен, аз го назначих.” А ако не е успешен, ще каже „Е, Народното събрание го назначи.”

"Искаме правила. Искаме прозрачност, искаме да знаем какво се случва с банките," каза още той.

Емил Димитров обаче коментира идеята за банкер от чужбина като кандидат за важния пост.

"Приемете, че всички български банкери са лоши, затова ние трябва да си докараме човек от чужбина. Ако докараме един банкер от чужбина и той се окаже наистина най-добрият и оглави банката, ще е прекрасно. А какво ще правим с останалите банкери, които ще продължат да управляват 29 банки? Някак си тази теза не върви," смята той.