Гибелта на руски войници в Украйна вече е държавна тайна и който съобщава такава информация, може да лежи в затвора.

Това стана ясно днес от нов указ на президента Владимир Путин.

Той внесе промени в утвърдения през 1995 г. списък от сведения, отнесени към държавните тайни, предаде ТАСС.

Една от точките до днес засягаше "сведения, разкриващи загубите на личния състав във военно време". Отсега нататък тя е допълнена с думите "в мирно време при провеждане на специални операции".

Разгласяването на държавна тайна в Русия се наказва със затвор до 7 години.

Направените днес промени могат да доведат до протести на правозащитници, отбелязва Нюз.Ру. Неведнъж се прокрадват съобщения за загинали в Източна Украйна солдати. Русия твърди, че никога не е пращала войници в Украйна и че ако някои от тях участват в сражения, или са в отпуск, или вече са се уволнили от армията. Военнослужещи обаче разказват срещу анонимност, че преди да ги изпратят през границата, командирите ги задължават да подпишат декларации, че са отишли там доброволно.

В партия "Единна Русия" на Путин приветстваха указа му.

Според депутата Франц Клинцемич действията на президента са "естествена реакция на променената ситуация в света". Ставало дума за активизирането на "Ислямска държава", както и за действията в сърцето на Европа на украинските сили за сигурност, които заплашвали да пренесат войната в Русия.

"Да огласиш данни за загуби по време на специална операция означава да разкажеш за нейния характер, за задействаните в нея сили. Днес това е, меко казано, нецелесъобразно", коментира Клинцевич.