Ново явление регистрира Германо-българската индустриално-търговска камара с главен управител д-р Митко Василев. И то на пръв поглед е доста странно обяснимо.

Колкото и да е невероятен фактът, той си е факт - германските инвестиции у нас напоследък никакви ги няма, но българските вложения във Федералната република растат.

Според ГБИТК, ако се имат предвид инвестиционните статистики на БНБ, изглежда българските инвестиции в Германия не са илюзия. През 2014 г. има такива и те не са на чак толкова незначителна стойност, а възлизат на 8,8 млн. евро. Германия е на шесто място сред дестинациите за български бизнес начинания в чужбина.

Всъщност и самата Германия търси инвеститори от България. Само преди ден в София се проведе информационното събитие „Франкфурт на Одер и Айзенхютенщат – шанс за български фирми“. На него 50 гости, представители на компании от България, научиха повече за бизнес дестинацията в най-източната част на Германия.

„Регионът предлага най-високия процент на субсидиране на инвестиционни разходи“, заяви Маркус Капес, управител на Investor Center Ostbrandenburg.

Кметицата на Айзенхютенщат Дагмар Пюшел, икономическият съветник към общината на Франкфурт (Одер) Марио Кваст и главният управител на Занаятчийската камара Франкфурт (Одер) Уве Хопе представиха икономическите, социалните и културните специфики на района на немско-полската граница. Те подчертаха, че в региона има условия за навлизане на български фирми на пазара в Германия.