Премиерът Бойко Борисов се похвали с бюджетен излишък, борба с контрабандата и евтино изградена инфраструктура на среща с представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, която се провде в Министерски съвет.

Днес в София се състоя годишната среща на групата на страните, с които България участва заедно в двете международни организации. На нея присъстваха финансовият министър Владислав Горанови управителят на БНБ Иван Искров-

"Работим за гарантиране на политическа стабилност в България и подобряване на международната репутация на страната. В първите 6 месеца от нашето управление концентрирахме усилията си върху решаване на неотложни проблеми, но сега вече гледаме в по-далечна перспектива", заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата с хората от МВФ и Световната банка, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

"Създадохме специализирано звено за борба срещу контрабандата, в което влизат експерти от нашите специални служби, приходните агенции НАП и Митници, МВР и прокуратурата. Резултатът от тези целенасочени усилия е излишък в бюджета към края на май в размер от близо 1,2 милиарда лева. Спрямо същия период на миналата година сме събрали над 2 млрд. лева повече“, посочи Бойко Борисов.

"Реформираме и специалните служби, които през последните 25 години работиха без устройствени закони. Имаме много добри екипи, работещи по усвояването на еврофондовете, което ни позволява да постигаме изключително сериозен напредък в изграждането на стратегическата инфраструктура на България – всеки месец откриваме магистрали, пречиствателни станции, метро, които са в пъти по-евтини от средните цени за Европа“, заяви Бойко Борисов.

По време на срещата е била обсъдена и темата за избор на нов управител на БНБ. Борисов уверил, че се полагат максимални усилия новят управител на БНБ да бъде подкрепен от всички политически сили и изразил увереност, че този процес скоро ще бъде финализиран.