"Не вярвайте на генералите, особено когато са полицейски генерали".

Това каза лидерът на БСП Михаил Миков пред Нова тв. Така той отговори задочно на ген. Атанас Атанасов, който преди седмица заяви, че 90% от обществото иска съдебна реформа. Атанасов твърди, че сред тези хора има и избиратели на БСП.

Според Миков "зад лозунга реформа става дума за политическо овладяване на системата". Той припомни, че в момента парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) е избрана от ГЕРБ. Сега обаче ставало дума за "разкриване на малко място за коалиционните партньори на ГЕРБ". Той е убеден, че "политическият контрол върху ВСС ще се утвърди в посока на днешните управляващи".

Лидерът на БСП потвърди, че партията няма да подкрепи промените в Конституцията, които предвиждат разделяне на ВСС на две колегии, съкращаване на мандата му и явно гласуване при кадровите решения.

"Нека тези въпроси да ги решаваме в нашите формати".

Така Миков отговори на въпрос дали депутатът Георги Кадиев ще бъде изключен от парламентарната група. Кадиев внесе промени в Изборния кодекс, с които отпада забраната за агитация на чужд език.

Миков обясни, че не вижда интрига и конспирация в предложението на Кадиев, но изтъкна, че неговата иницаитва не е съгласуване с групата.

"Трябва да се спазват правилата. В правилника на групата има санкции за подобни инициативи", обясни лидерът на БСП.

Запитан за личното му мнение по казуса с припомнянето, че самият той преди време подкрепи подобен текст Миков отговори:

"В този момент едно такова решение е силно провокативно, особено когато не е обсъдено".

В близките дни Михаил Михов щял да се срещне с лидера на АБВ Георги Първанов. 

"За изборите има рамка, която сме утвърдили. На много места общинските ръководства коментират потенциални сътрудничества, включително с АБВ", каза той.

Миков не показа да е особено обезпокоен от информацията, че знаковият член на БСП Страхил Ангелов, станал известен у нас като най-големия фен на Башар Асад, както и с предложението си "да внесем бежанци, за да решим проблема с инвитрото", и още 40 души напускат Столетницата.

"В партията влизат постоянно хора и напускат някои. Не за всички ме уведомяват, ще проверя. И в други партии се случват такива неща. Имам сигнали за доста сериозен прилив на партийни членове - във Варна, Бургас, Пловдив, Враца", каза Миков.

Лидерът на БСП коментира и проблема с ромите в Гърмен:

"Преди 25 години тези хора работеха, децата им ходеха на училище".