"Аз съм от години наред заложник на няколко династии. Ние всички трябва да обслужваме няколко семейства. Еми, хубаво, моят баща не е бил отявлен партиен функционер, както и на много други хора. Какво да направим? Това означава, че ние нямаме никакъв шанс. И се потвърждава".

Така бившият депутат от БСП Страхил Ангелов обясни пред БНР решението си да напусне партията заедно с още 40 негови съмишленици в София. Според него ай-вероятно ръководството на партията ще се опита да представи това като кариеристични изблици". Но въпреки това Ангелов е убеден, че "жалката истина е, че става дума за едно голямо разочарование, натрупвано през години, които вече не са и малко".

"Не мога повече да бъда заложник на хора като Сергей Станишев, жена му, ПЕС, където е много важно той да се изявява за сметка на всички нас тук. Не споделям тези възгледи и тези ценности", заяви бившият червен депутат.

Той не бил разговарял със Станишев за решението си, защото в партията "никой с никой не разговаря“.

"Обвинявам този човек, а и тези около него, че те унищожиха една велика идея. Ликвидираха една велика партия. На мен г-н Миков ми изглежда архаично. Да членуваш в социалистическата партия стана демоде. В столичната партийна организация, например, членуват 7000 пенсионери и 310 студенти, 20 от които напуснаха онази вечер. Аз не мисля, че някой е притеснен от това нещо. Това се случва през годините много, много пъти", аргументира се Ангелов.

Той вече не виждал в себе си "моралния облик" да отиде и да убеждава избирателите да гласуват за БСП. Ангелов все пак е убеден, че лявото няма да умре и в България ще се появи алтернатива на Столетницата вляво.

По-рано през деня лидерът на БСП Михаил Миков обясни, че не е особено обезпокоен от напускането на Ангелов, защото в партията имало прилив на нови членове.

Ангелов стана известен в началото на 2014 г., когато все още бе депутат. Тогава от съобщение на сирийското посолство стана ясно, че той е водил делегация в Сирия, която е заявила подкрепа за Башар Асад. През годините той имаше и други солови изяви - когато се разбра, че проектът "Южен поток" няма да се реализира, Ангелов призова президента Росен Плевнелиев и германската канцлерка Ангела Меркел да обяснят откъде България ще взима газ. След това пък предложи да внесем бежанци, заради решим "проблема с инвитрото".