Протест на полицаи срещу пенсионната реформа започва на 12 юни в София. Това каза Илия Кузманов - заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, съобщи Дарик. 

Неотдавна синдикатът предложи униформените, които работят на терен, да се пенсионират на 50 години, а всички останали - на 53 години.

Към протеста на полицаите се очаква да се присъединят и надзирателите от затворите. Преди дни те обявиха, че започват консултации за протести заедно с други синдикати.

Според предлаганите от правителството промени в пенсионната система, за които бе постигнато съгласие, в сектор "Сигурност" се въвежда минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца. Предстои диференциация на минималната възраст в сектора, в зависимост от длъжностите. Минималната възраст за работниците в сектора ще расте плавно до 55 години.

Минималната възраст за пенсиониране ще бъде с 10 години по-ниска за летци, парашутисти и водолази заради по-тежките условия на труд. При навършване на възрастта служителите на МВР и МО ще могат да остават на работа в системата.

Промените трябва да влязат в сила от 1 януари догодина. За всички служители, които изпълнят условията за стаж до края на тази година, ще има гратисен период от 3 години, в който могат да се пенсионират без изискване за възраст.