Президентът Росен Плевнелиев ще предложи на Народното събрание провеждането на референдум за изборната система в един ден заедно с местния вот през есента, предаде Дарик радио.

Плевнелиев уточни, че темите за всенародното допитване щели да бъдат близки до тези, които е предложил за референдум по време на 42-рото Народно събрание.

Тогава държавният глава поиска отговор от народа съгласен ли е част от депутатите да се избират мажоритарно, да има ли и електронно гласуване, както и дали самият вот да стане задължителен. Миналият парламент, в който ГЕРБ беше опозиция, отхвърли инициирания от Плевнелиев референдум, а щафетата (със същите въпроси) бе поета от Инициативен комитет (ИК), начело на който застана проф. Георги Близнашки, в последствие посочен за служебен премиер. ИК, подпомогнат от ГЕРБ, събра необходимите 500 000 подписа, но те се оказаха непълни. Тогавашният парламентарен шеф Михаил Миков отказа да даде време на Комитета да изчисти неточностите и така казусът се озова в съда.

В момента се провеждат консултации с парламентарните сили за уточняване както на референдума, така и на датата за местния вот, каза още държавният глава днес и обяви, че до два дни ще има дата за вота. Очаква се тя да е 25 октомври, както предвиди изборният експерт проф. Михаил Константинов.