БЕРЛИН – Ще намери ли днес решение на гръцката криза триото Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Жан-Клод Юнкер? Това е въпросът, който мнозина наблюдатели си задават преди срещата в Берлин на германската канцлерка, френския президент и шефа на Европейската комисия.

Тристранният разговор, който може да стане задочно и четирстранен, но затова по-долу, започва по късна доба – от 20 ч българско време.

Официалното съобщение е, че ще се обсъжда ходът на форума на Г-7, който се открива в неделя в лукзозния хотел “Дворец Елмау” в Баварските Алпи.

“Официално Гърция няма да е централна тема на разговорите ни в Берлин, но много бих се зачудил, ако тя не би била такава”, заяви Юнкер за “Зюддойче цайтунг”. Пред изданието той предупреждава за опасностите, ако се стигне до Grexit – излизане на Гърция от еврозоната: “Не споделям тезата, че бихме имали по-малко грижи и натиск, ако Гърция се раздели с еврото.”

Според Юнкер в деня, в който Гърция би излязла от еврозоната, в умовете щяла да се насади идеята, че еврото вече е обречено на провал. В резултат много международни инвеститори биха се оттеглили.

Вън от съмнение е, че темата по гръцката криза ще е основна на разговорите довечера в канцлерството в Берлин. Въпросът е дали ще се стигне до спасително решение.

Тази седмица е съдбовна за Гърция. През този месец Атина трябва да преведе на МВФ 1,6 милиарда евро при първи транш на 5 т. м. През идните дни ще стане ясно дали правителството на Ципрас ще представи списък от надеждни реформи, за което настояват международните кредитори. Само така Гърция би получила нови спасителни кредити. Другата алтернатива е пагубна – държавен банкрут и хвърляне на страната в хаос.

Зад кулисите текат усилени разговори. Снощи Меркел, Оланд и Алексис Ципрас проведоха поредната си телефонна конференция. От канцлерството дойде кратко съобщение: “Разговорът премина конструктивно.”

Очаква се довечера Ципрас да бъде привлечен задочно в разговора на триото Меркел, Оланд и Юнкер, като се проведе телефонна конферентна връзка с Ципрас.

Гръцкият премиер проведе в събота 6-часов разговор с групата, която води преговорите с международните институции – МВФ, ЕЦБ и ЕК. Според медиите в Атина срещата е била посветена единствено на проектопредложение на Гърция за постигане на споразумение с международните кредитори. Точно по това предложение Ципрас възнамерявал да разговаря довечера по телефона с триото в Берлин.

Малко вероятно е, но според немските медии не е изключено довечера в германската столица да пристигне и самият Ципрас, за да разговаря с Меркел, Оланд и Юнкер след приключване на техния разговор.