В изпълнение на решение на Висшия съдебен съвет и по разпореждане на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров в прокуратурите и следствените отдели се организира обсъждане на законопроекта за изменение на Конституцията, както и на законопроектите за изменение на Закона за съдебната власт, съобщиха на сайта на държавното обвинение.

От съобщенитето става ясно още, че предмет на обсъждане ще бъдат и двата законопроекта за изменения, внесени в Народното събрание от АБВ и от група депутати от ГЕРБ, както и проектът, представен от политическото ръководство на Министерство на правосъдието.

По апелативни райони (София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Военноапелативна и Апелативна специализирана прокуратури) ще бъдат проведени събрания и анкети. Отделни обсъждания ще бъдат организирани за прокурорите от върховните прокуратури и за следователите от Национална следствена служба.

Както вече стана ясно и от съобщение на ВСС, обсъжданията трябва да приключат до 20 юни.

"След обобщаване на предложенията и становищата на прокурорите и следователите, до 30.06.2015 г. ще бъде формирана и общата позиция на Прокуратурата на Република България, която ще бъде представена публично. Позицията ще бъде изпратена на Висшия съдебен съвет", пишат още от ведомството.