Любимата на Николай Бареков и бъдещ кандидат за кмет на София Мария Календерска се изправя пред "тест за лоялност" към Протестна мрежа (ПМ), към която самата тя (и само тя) се зачисли.

И днес Календерска излезе с изявление, в което прави внушение, че е част от неформалното движение, но от там срещна предизвикателство - ако в действителност е член на ПМ, то тогава да подкрепи сигнала, който мрежата изпрати срещу Бареков и партията му "България без цензура" (ББЦ) до прокуратурата. 

Из прессъобщение от ББЦ от днес четем:

"Относно спекулациите за отношенията й (на Календерска, б.р.) с Протестна мрежа, тя посочи, че от няколко дни от Протестна мрежа я атакуват със съобщения и молби да се отрече от тях.

"Казах го и на тях – аз уважавам различното мнение. Връзката ми с Николай и моята любов към него ми костваше много приятелства, някои по-отдавнашни - едни прекъснах аз, други прекъснаха заради омразата, която беше настанена между хората, които подкрепят техни каузи и ББЦ", коментира Календерска.

"Това, че един човек не работи протестиращ и не е част от тяхната малка затворена група, не значи, че не споделя техните идеи и възгледи", посочи кандидатът за столичен градоначалник.

Тя даде пример с протестъра Асен Генов, който призна грешката си и се разграничи от Радан Кънев, когато той се опита да неглижира факта, че различни политически лидери, сред които и Иван Костов, са били в списъците с хората, посещавали банкера Цветан Василев.

"Асен Генов призна грешката си, че е подкрепил такива хора, които лъжат и подменят вота на своите избиратели. Поздравявам го за това, но никога не мога да приема как той е нашарил паметника на Съветската армия по такъв вандалски начин, а след това депутатът от РБ Атанас Атанасов да го защитава“, посочи Календерска."

Право на отговор

Ответната реакция дойде от самия Асен Генов. В профила си във фейсбук той отвърна:

"Сценарият с Календерска става все по-идиотски... Някой я бил молел, някой й бил писал... Календерска, ако наистина си част от Протестна мрежа, призовавам те да подкрепиш с подписа си сигнала, който ние пратихме до прокуратурата, съдържащ данни и обстоятелства, водещи до обосновани предположения за закононарушения, извършени от мъжа ти, Пеевски и Цветан Василев поотделно и заедно. Призовавам те да подкрепиш с подписа си и данните, които внесохме в прокуратурата, относно финансирането на "България без цензура", която те издига за мюре на Фандъкова. Призовавам те да разкажеш за това финансиране, заради което поискахме от прокуратурата да закрие партията ви ББЦ, защото в допълнението към сигнала ни "се съдържа информация относно начина, по който Николай Бареков заобикаля закона и финансира незаконно партията си"... Има и други неща, които бих те помолил да коментираш и действия, които да извършиш като "близка" с Протестна мрежа, ама не ми се губи време да пиша...".

Задочният разговор продължи с последващ фейсбук коментар на Календерска, в който тя не дава директен отговор ще се присъедини ли към сигнала, но пък пита защо ПМ не се присъедини към сигнал на ББЦ срещу правосъдния министър Христо Иванов.

Ето какво написа и Календерска:

"@Asen Genov, на протеста Je suis Kukuzel, ти забеляза нещо много важно. Полицаите, които ни пазеха лятото, обикновено не бяха въоръжени. Полицаите, които ни пазеха пред Министерство на културата, имаха пистолети. Не че ние сме станали по-опасни от преди една година. Просто това е правителството на ББ. 

ГЕРБ има едно оръжие и това са реформаторите. Реформаторите застреляха целия протестен вот! Застреляха хора като нас и като вас, които на миналите избори гласувахме за промяна. Много е жалко, ако ти свеждаш дейността на ПМ само до поръчките срещу Бареков. Няма как да подкрепя очевидна политическа саморазправа. Неин главатар е вашият министър Христо Иванов, когото Плевнелиев назначи за благодарност за сигналите в служебното правителство. Ако ПМ иска да се различни от методите на модела КОЙ, не бива да използва неговите методи на репресия срещу политически противници с недемократични средства. И ББЦ е внесла сигнал срещу Христо Иванов, ама за него се ослушвате. 

Загубих уважението и вярата в чистите намерения на вашата ПМ, когато видях, че не защитавате протестния вот, а че вашата дългосрочна цел е да се превърнете във фракция на ГЕРБ, която иска да окупира всяка наченка на гражданско недоволство, да я "маркира" като единствено своя и да вика: "Само Плевнелиев". 

Не смятам, че поведението му тип "пудел" е достойно за Президента на Република България и дори вашите ментори с целия си медиен и властови ресурс не могат да ме убедят в това. И вие няма да можете да се правите още дълго на обективна гражданска структура, работейки само по тези опорни точки. Те не обслужват гражданското общество. Реформаторите застреляха протестния вот със своето предателство, а сега вие влачите трупа към кухнята на Прокопиев и Плевнелиев. Не. Не подкрепям ПМ. Вие сте сте същите като КОЙ. Просто сте по-интелигентни. Но подценявате интелигентността на софиянци. Няма да ме спрете. Аз не се предавам и не се продавам!"