След тежко боледуване вчера вечерта е починал генералният директор на правителствения авиотряд, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Венелин Рачев си отиде на 48 г.

Той бе експерт с 30-годишен професионален опит в авиацията. От 1985 г. до 1998 г. работи в 16-а транспортна авиобаза на Военновъздушните сили във Враждебна. Постъпва на работа в правителствения Авиоотряд 28 през 1998 г. От 2008 г. заема длъжността главен инженер, а от месец февруари 2015 г. е назначен на поста генерален директор на правителствения авиоотряд, известен още като Авиоотряд 28.

Рачев бе назначен на мястото на Тодор Бояджиев, който подаде оставка след инцидент със самолет "Фалкон", на чийто борд бяха премиерът Бойко Борисов и хора от екипа му.

Авиоотряд 28 изпълнява полети със специално предназначение, както и полети за министерства и ведомства. Негови самолети возят президента, вицепрезидента, премиера и председателя на Народното събрание.

През 2013 г. избухна скандал, след като стана ясно, че правителствен самолет е превозвал футболисти от аматьорския отбор "Бистришките тигри", в който играеше и Бойко Борисов. Това доведе до оставката на тогавашния шеф на отряда капитан Пенчо Пенчев.