Повечето хора посягат към кафето рано сутрин. То е част от ритуала им за събуждане. Самото ухание на кафе рано сутрин е добро начало на деня за много от нас.

Но оказва се да се пие кафе веднага след като сме отворили очи е доста контрапродуктивно. Не само че така се намалява ефектът на кофеина, но така хората изграждат толерантност към това вещество и имат нужда от още и още дози, за да постигнат търсения резултат.

Нашите тела произвеждат хормона "кортизол", който е известен още като "хормона на стреса", защото той се появява, когато сме под стрес или в ситуации, в които изпитваме страх. Но този хормон е важен компонент в нашия дълъг дневен хормонален цикъл, известен  още като циркадения часовник, който помага да се събудим сутрин и да заспим нощем. Когато телата ни отделят кортизол, се събуждаме.
Затова и когато нивото на кортизол е високо сутрин, да се пие кафе не е чак толкова добра идея.

Има два основни проблема с пиенето на кафе, когато нивото на кортизол е високо. Първо, изглежда, че кофеинът се намесва в производството на кортизол. Така тялото започва да произвежда по-малко кортизол и разчита повече на кофеина.
Второ, пиенето на кафе, докато нивото на кортизол е високо, ни кара да привикваме към към кофеина. Затова и много встрастени кафеджии казват, че кафето не им действа. Има много хора, които редовно пият кафе и се оплакват от умора сутрин. Вероятно защото кафето е променило техния циркаден ритъм по такъв начин, така че се нуждаят от кофеинов тласък, за да се постигне нивото на събуждане, което са имали без него.
Три пъти на ден - рано сутрин, в средата на деня и вечер - нивата на кортизол се увеличават. Най-високи са между 6 и 10 часа сутрин (особено между 8 и 9 сутринта).  

Най-добре е да се пие кафе в промеждутъците, когато кортизолът намалява. Примерно между 10 и 12 сутрин, и 2 и 5 следобед. Това е най-доброто време, в което да пиете кафе, ако искате да извлечете максимума от кофеина. Така няма да се оплквате, че кафето не ви действа и че сутрин се чувствате уморени.

Ето и популярно видео в Youtube, което обяснява в кои часове от деня е най-дборе да се пие кафе: