Бившият германски канцлер (1982-1998) Хелмут Кол - архитектът на обединението на страната, е приет в интензивното отделение, предаде Ройтерс.

Той претърпял операция на червото в клиника в град Хайделберг, пише сп. "Бунте". Източници, близки до 85-годишния политик, твърдят пред изданието, че през май му била сменена ставата и той трябвало да отиде в рехабилитационен център в Бавария. Това твърдение обаче предизвикало съмнения.

От офиса на Кол засега не са излезли с коментар. А от клиниката в Хайделберг отказали да коментират.

Кол е най-дълго управлявалият канцлер в следвоенната история на Германия. Той стана правителствен ръководител на ФРГ, след като спечели парламентарните избори през 1982 г. като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС). След това Кол постигна още три победи - през 1986, 1990 и 1994 г. Последните два пъти той печели вота в обединена Германия.

Хелмут Кол е смятан за един от най-изтъкнатите европейски лидери от втората половина на ХХ век. Навремето той тежеше 130 килограма и бе доста здрав. През последните години обаче бившият канцлер страда от слабост и често е забелязван в инвалидна количка.

В Германия го смятат за канцлера обединител. Той е почитан и като един от бащите на еврото заедно със своя съвременник, френския президент (1981-1995) Франсоа Митеран. Кол слезе от политическата сцена през 1998 г., когато изборите бяха спечелени от социалдемократите, оглавявани от Герхард Шрьодер.

Репутацията на Кол бе накърнена след финансов скандал с ХДС. Това се случи след поражението през 1998 г.

Напоследък Хелмут Кол неведнъж разкритикува настоящата канцлерка Ангела Меркел. Според него тя не се справя добре с кризата в еврозоната.