В Македония ще бъдат проведени предсрочни избори, предаде БГНЕС.

Това обяви днес еврокомисарят Йоханес Хан след 9-часови преговори с лидерите на основните политически сили.

Вотът обаче ще се състои чак в края на април 2016 г. Дотогава или в така наречения преходен период трябва да се променят избирателният закон и избирателните списъци.

Хан сподели пред журналистите, че имал много интересна и конструктивна среща.

"Както виждате, заобиколен съм от лидерите на политическите партии, имахме добра дискусия и е добре, че и този път те потвърдиха ангажиментите за европейското бъдеще на страната. Преди това е важно да се решат вътрешните проблеми, да се постигне политически компромис и баланс. Договорихме се за преходен период, а до края на април следващата година да се проведат предсрочни избори, но преди това е важно държавата да се подготви. Трябва да се ​​прегледат избирателните списъци и да се приемат всички препоръки на ЕС", изтъкна еврокомисарят.

Той говори в присъствието на четиримата лидери на основните политически партии. Това са премиерът Никола Груевски (ВМРО-ДПМНЕ), Зоран Заев (СДСМ), Али Ахмети (Демократически съюз за интеграция) и Мендух Тачи (Демократична партия на албанците).

Хан допълни, че подробностите ще бъдат уговорени следващата седмица в Брюксел на поредната среща с македонските лидери. В преговорите днес участва и американският посланик в Скопие Джес Бейли.

След като еврокомисарят си замина, в представителството на ЕС в Скопие останаха четиримата македонски политически лидери. Те трябва да проведат нова среща помежду си.