СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Зад масираната кибератака срещу компютърната система на Бундестага (германския парламент) стоят професионални хакери, следата води към Русия.

Скандалът гръмна на 15 май т. г. Тогава стана ясно, че в началото на месеца експерти от Федералната служба за сигурност на информационната техника са установили недопустимо чуждо електронно посегателство срещу компютърната система на Бундестага. Хакерите са целели да се доберат до важна секретна информация. Първо бе установено, че са хакнати компютрите на парламентарните групи на Християндемократичесикя съюз на Ангела Меркел и на крайната левица – Ди Линке. Впоследствие стана ясно, че кибератаката е била насочена и към компютрите на самата канцлерка, както и на министрите й.
Да уточним, че избраните за депутати членове на кабинета, както и канцлерката, запазват мандатите си на народни представители. Така те имат кабинети и в сградата на Райхстага, където заседава Бундестагът.
Общо регистрираните там акаунта са 20 000.

Зад дръзката кибератака стоят руски професионални хакери, съобщава сега онлайн изданието на “Шпигел”, като се позовава на няколко достоверни източника, които разследват случая. В крайна сметка ставало дума за кибершпионаж. Имало и доста индикации, че е замесена и “една тайна служба”. Това навежда на мисълта, че е визирана разведката на Кремъл. Междувременно германските IT специалисти са успели да идентифицират използваната за кибератаката шпионска програма и да разчетат част от кодовете, твърди “Шпигел”. 

С разследването на кибератаката се е заел лично главният прокурор на ФРГ Харалд Ранге. Той е разпоредил да започне процес на стрикно наблюдение на компютърната система на Бундестага. Следствието цели да разкрие конкретните хакери и поръчителите на недопустимото посегателство.

От компетенция на Главна поркуратура са всички случаи на шпионаж срещу Федералната република.

На опитите на “Шпигел” да получи повече информация от ръководството на Бундестага са отговорили, че не могат да дават становище по течащо следствие. От там само са потвърдили известния вече факт за кибератаката. Засегнатите депутати и парламентарни групи са били предупредени, взети са били и ответни мерки.