Протестите на лекари и сестри и разногласията по здравната реформа са довели до спад – макар и минимален, в одобрението към министъра на здравеопазването Петър Москов. Въпреки критиките срещу него, дейността му все още се подкрепя от 46% от българите. Това е с 3% по-малко от миналия месец. Започнатите едновременно ремонти на няколко участъка на магистралата изнервиха много хора, но числата казват, че одобрението към министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова расте.

Това показват данните от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп" сред пълнолетните българи, проведено в цялата страна между 20 и 27 май. По домовете им са интервюирани 1000 души.

Йорданка Фандъкова остава политикът с най-висок рейтинг – 66%, следвана от Лиляна Павлова – 55% и Петър Москов – 46%. Чак след това е премиерът Бойко Борисов с одобрение на 44% от българите.

В сравнение с предходния месец, през май най-изразително се покачва рейтингът на съпредседателя на ПГ на РБ – Радан Кънев (с 6%). Ръст в рамките на по 2-3% регистрираме и за работата на всички останали председатели на парламентарни групи", се казва в анализа на проучването.

Най-одобряван лидер на парламентарна група остава Валери Симеонов, който също покачва с 4% своя рейтинг, който вече е 29%. Следват Радан Кънев и Цветан Цветанов, които са одобрявани съответно от по 27% и 23%.

„Майското изследване на „Екзакта” установи мобилизация от предизборен тип на основните политически ядра на основните партии. Това обяснява и защо се покачват рейтингите на повечето лидери на политически партии“, обясняват от агенцията.

ГЕРБ остава далеч преди всички останали политически сили по доверие - 24,5%. Почти два пъти по-малка е подкрепата за БСП - 14,4%. Стабилни остават позициите на ДПС - 7,3%, Реформаторския блок – 6,2%, и Патриотичния фронт - 5,1%. „Атака“ и АБВ биха получили по-малко от 4%, ако изборите бяха днес.

Съдът и прокуратурата продължават да бъдат институциите с най-ниски нива на одобрение сред българите (одобряват ги по 14%). Неодобрението към прокуратурата възлиза на 63%, а към съда – на 66%.