Бившият ни посланик в Москва Илиян Василев и останалите 88 души от целия свят, включени в руския черен списък, ги мързи да идат до посолствата на Русия в страните си.

Това става ясно от мнение на Мария Захарова, заместник-директор на Департамента по информацията и печата на руското Министерство на външните работи. То е публикувано във фейсбук страницата на посолството на Руската федерация у нас (в превод на български).

Ето какво пише дипломатката:

"Брюксел по дипломатически канали започна да моли Москва да предостави списъците да бъдат минимизирани неудобствата на хората, на които потенциално може да им бъде отказано да влязат на територията на Русия. Казано по-просто, започнаха да ни молят да помогнем на тези, които ги мързи да се обърнат в руските задгранични институции, за да не харчат напразно времето си и парите си и да са осведомени предварително. Москва конструктивно реагира на тази молба и списъците бяха предоставени по дипломатически канали. И какво беше след това? А след това беше най-интересното

1. Същите тези "колеги", които ни молиха да им помогнем за "тяхното удобство", моментално дадоха тези списъци на гласност.

2. Поискаха от Москва официални обяснения, като се престориха, че и понятие си нямат за цялата история със списъците."

Мария Захарова изтъква, че Русия е била принудена "да отговори огледално" на изготвения от Запада санкционен списък, забраняващ на редица руски официални представители да стъпват на териториите на ЕС, САЩ и други западни страни. Стъпката на Кремъл била "в съответствие с установилата се международна практика".

"Русия не дава гласност на тези списъци. При наличие на съмнения относно липса на проблеми с влизането на територията на Русия на европейските притежатели на дипломатически паспорти, те могат да уточнят информацията в руските посолства и генерални консулства. Руските задгранични институции ще предоставят оперативно изчерпателни данни отностно възможността за посещение в Русия", заявява още Мария Захарова.