Половината от оградата по границата с Турция е за ремонт. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол в отговор на въпрос от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Изграждането на оградата с Турция е едно от условията, които патриотите поставиха, за да продължат да подкрепят правителството.

"От 30 км ограда, 15 км за ремонт", уточни Борисов.

И поясни, че в момента там има експерти, които оглеждат съоръжението. Премиерът каза още, че предишното правителство е изградило 30 км за 9 млн. лв. Той е поискал бъдещият строеж да се вмести в тези параметри, за да няма "обвинения и политически коментари за завишаване на цената".

Борисов каза още, че другите условия, поставени от патриотите - решаването на проблема в Гърмен, битовата престъпност, прекратяване на кражбите в енергетиката, мерки срещу незаконната сеч на дървесина, са "наш първи приоритет".

"Надявам се в най-скоро време по тези 5 точки да имаме конкретни действия", декларира Борисов.

Премиерът отговори и на въпроси за отношенията с Русия

"Не мога да кажа за охладняване и затопляне. България винаги е имала добро отношение към всички народи. Това, че си спазваме ангажиментите към ЕС и НАТО не е охладняване. Ние от българска страна не сме спрели нито комуникациите, нито нормалните отношения. Не сме били причина нито за охлаждане, нито за затопляне. Имаме си твърда линия по този въпрос. Когато има санкции естествено, че има и губещи страни. Не сме предизвикали с нищо руската страна с нашите действия. На всички форуми участваме. Руските компании работят добре в България. Но когато техен шеф и представител е в черния списък, нашите служби не го допускат на територията на страната. Българският интерес е на 5-ти и 6-ти реактор да им бъде удължен на живота. Това ще бъде факт. За "Южен поток" - нито те, нито ние не сме прекратили проекта. Чакаме по-добри времена. Дай Боже, санкциите да паднат в края на тази година", каза Борисов.