Първата сряда от месеца винаги е тежък ден за премиера Бойко Борисов. Освен обичайното заседание на правителството към обяд той е длъжен да се появи в парламента, за да отговаря на депутатски въпроси в рамките на т.нар. блиц-контрол. Тази форма на парламентарен контрол бе въведена по време на миналия мандат. Парламентарните групи имат право да зададат по два въпроса на премиера и вицепремиерите, които отговарят без предварително подготвени отговори, както при обикновения контрол в петък.

Борисов днес не пропусна да напомни, че предшественикът му Пламен Орешарски в миналия мандат реално е отговарял само на два въпроса на ГЕРБ. Тогава парламентарните групи бяха само 4, като другите три бяха на БСП, ДПС и "Атака". Докато сега групите са 8 и премиерът и заместниците му стоят часове наред в пленарната зала.

Темите, по които Борисов отговаряше обвхащаха почти целия спектър на дейността на правителството.

Отчет пред патриотите

Премиерът отговори на ултиматума на Патриотичния фронт от миналата седмица, който съдържаше няколко условия и настояване те да бъдат изпълнени до 1 юли, за продължи формацията да подкрепя правителството.

От думите на Борисов стана ясно, че половината от оградата по границата с Турция е за ремонт.

"От 30 км ограда, 15 км за ремонт", уточни Борисов.

И поясни, че в момента там има експерти, които оглеждат съоръжението. Премиерът каза още, че предишното правителство е изградило 30 км за 9 млн. лв. Той е поискал бъдещият строеж да се вмести в тези параметри, за да няма "обвинения и политически коментари за завишаване на цената".

Борисов бе категоричен, че другите условия, поставени от патриотите - решаването на проблема в Гърмен, битовата престъпност, прекратяване на кражбите в енергетиката, мерки срещу незаконната сеч на дървесина, са "наш първи приоритет".

"Надявам се в най-скоро време по тези 5 точки да имаме конкретни действия", декларира Борисов.

Кат Русия няма втора

Премиерът отговори и на въпроси за отношенията с Русия

"Не мога да кажа за охладняване и затопляне. България винаги е имала добро отношение към всички народи. Това, че си спазваме ангажиментите към ЕС и НАТО не е охладняване. Ние от българска страна не сме спрели нито комуникациите, нито нормалните отношения. Не сме били причина нито за охлаждане, нито за затопляне. Имаме си твърда линия по този въпрос. Когато има санкции естествено, че има и губещи страни. Не сме предизвикали с нищо руската страна с нашите действия. На всички форуми участваме. Руските компании работят добре в България. Но когато техен шеф и представител е в черния списък, нашите служби не го допускат на територията на страната. Българският интерес е на 5-ти и 6-ти реактор да им бъде удължен на живота. Това ще бъде факт. За "Южен поток" - нито те, нито ние не сме прекратили проекта. Чакаме по-добри времена. Дай Боже, санкциите да паднат в края на тази година", каза Борисов.

Премиерът за пореден път припомни, че газопроводът "Южен поток" не е прекратен.

"Факт е, че казаха, че "Южен поток" е прекратен, но факт е, че не е прекратен и тези които са от Бургас виждат, че се теглят тръби и се строи извън морската ни зона", обърна внимание той.

"Нито те (б.р., руснаците), нито ние сме прекратили проекта "Южен поток", чакаме по-добри времена и по-добра възможност за газовия хъб. Дай Боже санкциите в края на тая година да изиграят своята роля, да паднат и да се възобновят нашите отношения", пожела си Борисов.

Вездесъщата Мая Манолова

Още от първия премиерски мандат на Борисов Мая Манолова (БСП) е може би най-активният депутат, когато дойде време за парламентарен контрол. Манолова не пропусна да зададе въпрос на премиера и днес, който касаше лавината от регистрации на хора на нов адрес преди местните избори. Според соцдепутатката 

Манолова изтъкна, че над 100 хил. души са се преселили в последните месеци от големите градове към малките.

"Злоупотребата с избиратели се използва от кметове от различни партии. Това преселване се прави в нарушение на закона. Регистрират се 40 души в плевня, 25 души в стая с коридор...", обясни Манолова.

Премиерът се ангажира незаконните регистрации на избиратели да бъдат анулирани. Той заяви, че е вече тече проверка по въпроса, която е разпоредена на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

"Бъчварова вече изпраща проверки на всички адреси, където има струпване на хора. Недопустимо е това да се върши. Завърши ли проверката техните регистрации ще бъдат отменени. Това безобразие се надявам да бъде прекратено. Включително съм сезирал прокуратурата", каза Борисов.

Премиерът декларира, че ГЕРБ ще подкрепи законови промени, внесени от БСП, които да постановят, че тези регистрации се анулират

"ГЕРБ е побеждавал във всички големи градове. Най-тежките загуби са ни точно в малките населени места. Примерно в Несебър. Там където подобни практики съществуват, ГЕРБ губи. Там където ги няма - бием на първия тур",каза още Борисов.

Премиерът каза още, че вече е провел няколко срещи, във връзка с проблема, че печатницата на БНБ няма капацитет да отпечата всички бюлетини за местния вот. Очаква се утре да бъде оповестено решение на въпроса.

Млякото - само по БДС

"Дал съм указания при всички обществени поръчки за млечни продукти, те да отговарят на БДС (български държавен стандарт)". Това отговори Борисов на депутатката от ДПС Ферихан Ахмедова, която призова държавата да подпомогне млечния сектор в страната.

"Изкупната цена на млякото първа категория падна наполовина, а на ферми от втора и трета категория изобщо не се изкупува. Изправени сме пред заплаха от унищожение на млечните стада, а в същото време по търговските вериги млякото не поевтинява и със стотинка. Хиляди малки и средни ферми ще фалират и ще се влеят в армията на безработните", обърна внимание Ахмедова.

"Санкциите, които се наложиха срещу Русия, дадоха отражение в тоя сектор. Правих срещи с производителите, животновъдите, направихме всичко, за да ги компенсираме с допълнителни средства. Паралелно с това влизането на разни сирена, палмови масла, сухи масла, отварянето на този пазар за евро производители създаде конкуренция, и в много случа нелоялна. Затова се извършиха и кадрови промени", поясни Борисов, визирайки смяната на шефа на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов от миналата седмица.

И така, след като отговори прилежно на всички поставени му въпроси премиерът си тръгна от парламента. И спази навика си от последните седмици да не се спира пред парламентарните репортери в кулоарите. В миналия мандат, когато бе в опозиция, всяка сутрин Борисов с готовност говореше дълго и напоително в пред журнаналистите. Но всичко тече, всичко се променя, както отдавна е известно.