Русия ще се опита да въвлече България в замразен конфликт в Македония, а също така вероятно и Молдова, и Украйна.

Това заяви днес в София американският политолог Януш Бугайски. Експертът по Балканите изнесе в Министерството на външните работи лекция на тема "Руската външна политика при Путин". Проявата бе организирана от Дипломатическия институт.

"В Бесарабия, която е отделена между Украйна и Молдова, както в Одеса и Южна Украйна, има българско малцинство. А отношенията между София и Скопие винаги са били специални. Именно по тези причини Москва ще се опита да вкара страната ни в конфликт", смята Бугайски.

Той обаче не уточни дали става дума за въоръжени действия.

Това би било едно от оръжията, които остават на Кремъл след провала на проекти като "Южен поток" и "Бургас-Александруполис".

"Изказването на руския външен министър Сергей Лавров за България и Македония съвсем не е случайно. Той никога не казва случайни неща", изтъкна политологът.

Наскоро Лавров каза пред руски депутати, че се говори за подялба на Македония между България и Албания. След това той заяви, че е цитирал публикации в медии.

Според Бугайски руският президент Владимир Путин не се бори за богатство. Той е достатъчно богат, но вижда себе си като месия спасител на Русия. В управлението му има фашистки елементи - с една много силна партия и потъпкване на опозицията.

Това, което за Русия е най-неприятно, е, че страни като България са членки на ЕС и НАТО, посочи Бугайски.