Професор Андрей Зубов беше уволнен от Московския държавен институт по международни отношения заради изказвания по повод събитията в Украйна, които са в разрез с външната политика на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Както се казва, всичко постепенно си идва на мястото. За инакомислещите, както в СССР наричаха дисидентите, няма място по ключовите места в държавата. А МГИМО е прочут с ковачницата от кадри в дипломацията на бившите страни от съветския блок, както и днес, разбира се. Голяма част от родните дипломати и партийни лидери са завършили именно този университет. Някои после са правили дисертации на Запад за баланс, но важна е първата закалка.

"Възмущение и недоумение в университетските среди", предизвикали мисли на проф. Зубов в интервю, което дал. Не се цитират точните изрази, нито се посочва за кое интервю става въпрос. Но "те са в разрез с външнополитическия курс на Русия, подлагат на безогледна и безотговорна критика действията на държавата, нанасят вреда на учебно-образователния и възпитателен процес", се посочва в официално изявления на университета. Почти същите бяха навремето и мотивите за уволненията на акад. Сахаров, Солженицин и други видни съветски противници на режима на Брежнев.

Сътрудниците на вуза са длъжни да спазват устава на МГИМО, правилата за вътрешния ред и основните принципи за корпоративно поведение, които се определят от принадлежността на университета към руското Външно, се посочва още в изявлението на института. Именно за нарушението на тези норми и за игнорирането на предупрежденията, че подобни изказвания са недопустими, ръководството е решило да уволни проф. Зубов.

Професорът неведнъж в последно време е отправял критики към официалните власти по повод политиката на Москва към Украйна. На 19 март той се изказал на Конгреса на руската интелигенция, където особено яростно критикувал Кремъл.