ЕС има намерение да удължи санкциите срещу Русия до края на януари 2016 г., пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Високопоставени чиновници и дипломати в Брюксел заявяват, че това е опит за максимално усилване на натиска с цел Москва да бъде принудена да спазва примирието в Украйна.

Очаква се решението да бъде обявено на срещата на върха в Брюксел на 25 и 26 юни. Намерението на ЕС вероятно ще усили търканията с Кремъл, предполага изданието.

Плановете обаче още не само че не са окончателни, а част от тях дори изобщо не е обсъждана официално на равнище ЕС. Според чиновниците обаче в Брюксел са все по-уверени, че Съюзът ще се обедини около курс, който няма да допусне отслабване на натиска, докато Русия не бъде принудена да спазва изцяло своите ангажименти. Сред тях е изтегляне на руските войски от Украйна и предаването под контрола на Киев на украинската част от границата между двете страни.

Идеята за смекчаване на санкциите пък изобщо не се обсъжда в момента, допълват от Брюксел.

Освен икономическите санкции, ще бъдат удължени и забраните за издаване на визи и замразяването на активи на територията на ЕС на определени руски функционери и лидери на украинските сепаратисти. Възможно било обаче и преди това черният списък да бъде преразгледан и някои имена да бъдат извадени от него.

Макар нивото на насилието в Източна Украйна да е спаднало, всички в ЕС вече са наясно, че постоянните нарушения на примирието и продължаващият приток на оръжие и хора в подкрепа на сепаратистите са знак, че Русия не е станала привърженик на Минското споразумение. А тя отрича, че нейни военнослужещи се намират в Украйна", заявява пред "Уолстрийт джърнъл" висш еврочиновник.

В ЕС са единни и в мнението, че санкциите са нанесли щети на руската икономика.

Публикацията на "Уолстройт джърнъл" съвпадна с новината за водените вчера първи сериозни боеве от месеци насам между украинските сили и проруските сепаратисти.

Киев обвини бунтовниците, че са извършили атаки с танкове и ракети "Град" близо до село Мариинка, на 30 километра от Донецк. обстрелвано бе и съседното село Георгиевка.

При сраженията са загинали най-малко петима украински военнослужещи и трима цивилни граждани.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче обвини властите в Украйна, че заплашват постигнатото примирие. Според него Киев се опитва да не изпълни своите задължения за начало на пряк диалог със сепаратистите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че всичко се дължи на провокационни действия на украинската армия.