Лидерът на ДСБ Радан Кънев в понеделник обяви, че реформаторите няма да водят негативна кампания и няма да откриват приятелски огън по никого. Той ясно назова и опонентите на дясната коалиция - "партиите, които днес поддържат управлението на БСП, ДПС и "България без цензура". "Нашата кампания ще бъде насочена единствено срещу тях", каза Кънев в прав текст.

"Няма да водим негативна кампания. Няма да откриваме към никого приятелски огън. В гръбa на никого няма да стреляме. Ние сме се поучили от грешките, които сме в миналото. Наши противници са бедността, безработицата, беззаконието, зависимостта и мафията. Ние ги виждаме в партиите на властта, които днес поддържат управлението на БСП, ДПС и „България без цензура”, и нашата кампания ще бъде единствено срещу тях", уточни лидерът на ДСБ.

Радан Кънев определи като грешка разделението на десните партии в миналото, което е станало причина стотици хиляди българи да останат непредставени в сегашния парламент. Той обясни, че листата на Реформаторския блок е символ на единството на коалицията. Водач е Меглена Кунева от "България на гражданите", втори е Светослав Малинов (ДСБ), а трети е лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Изключването на ГЕРБ от списъка на опонентите на Реформаторския блок е важен знак. Досега оттам предпочитаха да не коментират темата, тъй като евентуално съдружие с партията на Бойко Борисов не се възприема еднозначно сред партиите от блока. Преди седмица на Национално събрания от ДСБ заявиха, че ГЕРБ също е сред конкурентите им. Самият Бойко Борисов нееднократно предлагаше партньорство на реформаторите. Последно в неделя той отново показа топли чувства към РБ, в който имало много "умни и кадърни хора", похвали и водачката на листата Меглена Кунева. Той не пропусна и да се ожали, че протегната му ръка засега не е приемана - "Търся мир, а получавам война", но даде да се разбере, че подновява офератата си за сътрудничество.

В същото време бившият лидер на ДСБ Иван Костов отсече, че няма да гласува за Кунева. Костов многократно вече е заявявал негативното си отношение и към сближаване на Реформаторския блок с ГЕРБ. Според него това би било пагубно за РБ. Вътре в ДСБ има и гласове, че по-подходящ за водач на общата листа би бил Светослав Малинов.

Последните социологически изследвания отчитат, че подкрепата за реформаторите е зациклила на едно ниво от около 4-5% и че те губят инерцията от протестите. Електоратът на блока вероятно няма да реагира еднозначно на сближаване с ГЕРБ.