Реформаторският блок вероятно също ще номинира кандидат за управител на БНБ, съобщи в предаването "Преди всички" на БНР депутатът от блока Димитър Танев, който е и зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Той нито потвърди, нито отрече евентуалните номинации на финансиста Любомир Христов, който беше кандидат за вицепрезидент на Меглена Кунева при последните избори, както и на икономическия експерт на "България на гражданите" Бисер Манолов.

Димитър Танев уточни, че кандидатът ще бъде представен едва след като получи подкрепа от парламентарната група. Той категорично отхвърли тезата, че процедурните правила са направени за единствения засега официално номиниран кандидат Димитър Радев. Отрече да има задкулисно договоряне на подкрепа от страна на една политическа сила за кандидата за управител на БНБ, която да бъде "изтъргувана" за подкрепа за подуправител с ресор "Банков надзор". Изборът на такъв подуправител предстои след избирането на новия гуверньор на БНБ.

Аз не мисля, че на този етап може да се говори за задкулисни преговори, тъй като подуправителите се предлагат от управителите, т.е. двата избори са независими един от друг, те не се гласуват заедно, уточни Танев.

Според депута от РБ публичното изслушване на кандидатите за управител на БНБ е единственият начин да бъдат оценени качествата им.