Прокуратурата в Румъния обяви в днес, че е започнала наказателно преследване срещу премиера Виктор Понта, предаде Ройтерс.

Той е заподозрян в редица престъпления, включително измама, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци. Медиите в страната показаха кадри как премиерът отива в сградата на специализираната прокуратура за борба с корупцията.

"Дойдох като нормален човек. Не съм давал никакви изявления", каза Понта пред журналистите. На въпрос дали ще подаде оставка, той отвърна: "В прокуратурата не се прави политика."

Малко по-късно обаче президентат Клаус Йоханис поиска официално той да се оттегли от поста си.

Според румънски медии подозренията са за периода, в който Понта е имал частна адвокатска практика. Специализираната прокуратура съобщи, че предполагаемите нарушения са свързани с делото на сенатора и подалия оставка министър за инфрактруктурните проекти от национален интерес и чуждестранните инвестиции Дан Шова, който също е обвинен в злоупотреба с власт. 

През март друг румънски министър - финансовият Дариус Вълков, подаде оставка, след като срещу него бяха започнати редица дела за корупция. Същевременно неговият тъст, както и редица депутати бяха обект на разследване.

През февруари в публикчоно пространство бе разпространена информацията, че семейството на Понта е замесено в тежки злоупотреби с еврофондове и укриване на данъци. Тогава медиите съобщиха, че в престъпленията са замесени сестрата му и нейният съпруг Юлиан Херцану, както и един от най-близките приятели на премиера - депутатът Себастиан Гица.

Самият Понта е бивш прокурор. Той пое властта през лятото на 2012 г. Следващите парламентарни избори са догодина.

През 2013 г. Понта, който е социалдемократ, организира спорен референдум за или против отстраняване от власт на тогавашния президент Траян Бъсеску. Това стана въпреки забележките на Еврокомисията, че премиерът се опитва да превиши конституционните си прамомощия. В начинанието си Понта бе подкрепен лично от Сергей Станишев. Бившият български премиер даде рамо на румънския министър-председател в качеството си на председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). В крайна сметка референдумът бе обявен за невалиден, защото в него участваха по-малко от 50 на сто от имащите право на глас.

Станишев откри и двете предизборни кампании на Понта - за парламентарния вот през 2012 г. и за президентския през 2014 г. Първия път румънският политик спечели избори. Втория път обаче той бе изненадващо победен от Клаус Йоханис.