Изборът на нов управител на БНБ няма да се провали, дори Иван Искров да не си подаде оставката. Това каза пред „Фокус” председателката на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.

„По закон е задължително три месеца преди изтичането на мандата на сегашния управител, т.е 10 юли, да се избере новият управител. Така че, ако Искров не си подаде оставката, новият управител ще бъде избран на 10 юли - поясни Стоянова. - Би могло новият гуверньор да бъде избран и на 1 юли, ако имаме оставка, но не това е важното.”

Според нея, ако няма оставка на Искров, този нов избран управител няма да може да влезе веднага в длъжност, а ще трябва да изчака 10 октомври, когато изтича мандатът на сегашния.

„Всички номинации за длъжности, които се избират в НС, като тази, се правят от парламентарните групи. Правилата за избор са съгласно правилника на Народното събрание. Той задължава при всеки избор на длъжност от народните представители да бъдат изработени правила за този избор и тези правила да бъдат изработени и приети от съответната ресорна комисия”, каза Стоянова.

В четвъртък Бюджетната комисия прие правилата за избор на управител на БНБ. Те трябва да бъдат гласувани и от НС, което се очаква да се случи през следващата седмица. След приемането им текат 7 дни, в които всяка една парламентарна група може да направи своята номинация за управител на БНБ.

„Номинациите ще бъдат качени на сайта на Народното събрание, където ще бъдат на разположение на всички заинтересовани лица, да се запознаят с биографиите на предложените кандидати, както и да изразят свое становище, или за да зададат въпроси към тях”, допълни Стоянова.

Седмица по-късно се дава възможност за подобни въпроси от обществеността и чак тогава следва изслушване в ресорната Бюджетна комисия. Изслушването ще бъде открито, може да присъства всеки, който желае да задава въпроси, то ще се предава онлайн.

„В резултатът на изслушването Комисията ще изготви доклад и ще го представи в Народното събрание, което в крайна сметка ще реши окончателно кой ще бъде новият управител на БНБ”, обясни още Стоянова.