БЕРЛИН - Хиляди демонстранти се стичат днес в баварския град Гармиш-Партенкирхен по призива на новосъздаденото гражданско сдружение “Стоп на Г-7 в Елмау”.

Над Гармиш-Партенкирхен, в Баварските Алпи, се намира луксозният хотел “Дворец Елмау”. Точно там утре се открива срещата на Г-7, в която участват лидерите на САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония и Канада.

Срещата на Седморката ще продължи 36 часа. Тя струва 360 милиона евро, обявиха от германското Сдружение на данъкоплатците.

Гостите ще бъдат настанени в новото крило на хотела "Дворец Елмау", изградено за 40 милиона евро. Там има 47 апартамента, 13 от които с площ от 220 кв. м.

Макар световните лидери да прекарат само една нощ, целият хотел – старо и ново крило, е откупен от правителството за три седмици.

Организаторите и хилядите привърженици на “Стоп на Г-7 в Елмау” надигат глас не само срещу разточителството. Според тях форумът е напълно безмислен и не е в състояние да доведе до решение на глобалните проблеми.

Според оповестената програма Седморката ще обсъжда широк спектър от теми в областта на икономиката, политиката, световните кризи, епидемии, опазване на климата и оказване на помощ за развитие в бедни райони на планетата.

Вчера Ангела Меркел се застъпи за правата на мирните демонстранти. Протестите били израз на живата демокрация. Ако обаче се стигне до напрежение и ескалация, полицията била в правото си да реагира в името на сигурността, категорична бе канцлерката.

Формът ще бъде охраняван от 25 000 души – униформени и цивилни.

Но докато хотелът "Дворец Елмау" е превърнат в непревзимаема крепост, немислимо е Гармиш-Партенкирхен да бъде затворен за хилядите демонстранти, пристигащи от всички краища на Германия.

Градът гъмжи от полиция. Според вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман в протестите ще участват и много готови за насилие демонстранти - между 2000 и 3000 души.

По тази причина пристигащите се проверяват още на гарата, както и всички, които слизат от автобуси.

Ще се стигне ли до серозни сблъсъци в Гармиш-Партенкирхен, ще се разбере по-късно. Със сигурност обаче заради драконовските мерки за сигурност в "Дворец Елмау" и в района около него ще бъде спокойно.

За втори път Русия няма да е представена. Миналата година Г-8 се превърна в Г-7 заради анексирането на Крим. Въпреки призивите на редица немски политици този път Владимир Путин да бъде поканен на форума в Германия с аргумента, че е по-добре да се говори един с друг вместо един срещу друг, Меркел и останалите лидери от Седморката не склониха на компромис.

"Засега е немислимо Русия да се присъедини към Г-7. Държавите от Г-7 споделят общи ценности, като демокрация, правова държава и ненакърнимост на границите. С анексията на Крим Русия прегази международното право", заяви вчера Меркел.

Тя обаче призна, че някои конфликти, като този в Сирия и Ирак, не биха могли да бъдат решени без Русия. По тази причина тя била в периодичен контакт с Владимир Путин.