"Това, което се случва в Румъния и някои се опитват да го дадат за пример, всъщност ние минахме по този път.”

Това казва премирът Бойко Борисов в пространно интервю за агенция "Фокус".

"Ако си спомняте, аз дадох Станишев на прокурор*, той мен, гонения! Колко лешници и фъстъци е имало на самолета и т.н. ... Какъв натиск беше, какво се опитваха да правят опозицията, каквото се прави и в Македония, и Румъния. Защото Румъния и това, което си правят левите и десните там, не считам, че трябва да е нашият пример”, коментира министър-председателят. 

Той каза още, че би бил по-доволен, ако местните избори са догодина, а президентските през 2017 г. Борисов се обосновава с това, че партиите "пречупват през това какво могат да говорят в предизборните кампании и трудно се набират мнозинства за по-кардинални решения".

"Но въпреки всичко се надявам с повече разговори - много... Почти ежедневно си говоря с Радан Кънев, с другите от Реформаторския блок - Лукарски, Москов, Кунева, Ненчев - ежечасно си говорим. С Първанов се виждам един път в месеца, принципно с АБВ, а пък с Калфин - всеки ден. С патриотите - вчера с Каракачанов, другата седмица ще се видим и заедно с Валери Симеонов", каза министър-председателят.

Той заявява, че от ГЕРБ се опитват да убеждават партньорите си, въпреки че те си имат свои програми и искат да се случват.

"Тук много е важно, понеже въпросът ви е за конституционната реформа, да успеем да убедим депутатите с това, което предлагаме, че всъщност се прави, и всъщност, има смисъл да се направи всичко това", каза премиерът по отношение на събирането на конституционно мнозинство.

Относно срещата си с македонския опозиционен лидер Зоран Заев, той изрично благодари на БСП:

„Първо благодаря на Мишо Миков и Янаки Стоилов. Тъй като г-н Миков беше в Бургас, дойде и Янаки Стоилов - Заев е от тяхната левица, македонска, и им показахме, че сме си научили уроците от враждата и противопоставянето на всяка цена. Накрая губи държавата, губят хората”, допълни премиерът.

-----

* Бел. ред. - делото срещу Сергей Станишев е за 7 изгубени документа, докато е бил премиер, и дори прокуратурата внесе предложение за освобождаване от наказателна отговорност и за налагане само на административно наказание.