В четвъртък голяма част от тротоара на столичния булевард "Черни връх" пропадна, за ужас на софиянци. Идеята пътят да се срива под краката ти може да изнерви всеки. Според информация на Клуб Z е имало сигнал за напукване, но проверка не е направена - но като изключим този факт, не трябва да обвиняваме твърде много общината за случката. Оказва се, че тя е често срещано явление. И по света...

Комбинацията между водо-, газо- и всякакви други проводи не винаги се комбинира добре със стабилна пътна или пешеходна настилка. Добавете повече валежи и дори идеалният път или късно ще поддаде.

А софиянци са късметлии в много отношения - тук няма подземни мини, които да подкопаят допълнително улиците ни и да превърнат разходката в града в компютърна игра с много подскачане и нервни рефлекси.

Но по света не всички са такива късметлии...

Всъщност, на много места - като на този паркинг в Атланта, Джорджия, нещата не са много по-различни от нашия случай:

На други места обаче дупките са доста по-впечатляващи:

Понякога не се получават дупки, а свличания... и тогава щетите са далеч по-сериозни:

В Австралия например дупка може да се появи в двора ви и да ви погълне, докато простирате прането. Слава богу, в този случай домакинята на къщата е паднала само 3 метра и се е оттървала със синини, ожулвания и уплаха:

Истински страховити обаче са огромните дупки, като тази в Гватемала. Тук са налице и щети, и една жертва.

А може би най-унищожителна е тази дупка в Гангжоу, Китай, която поглъща цяла сграда:

В следващата снимка новините са добри - този руски град е изоставен, така че никой не е пострадал. Но причинител на дупката е мина за сол (калиев карбонат), която продължава и няколко километра по-нататък, под съседно населено място. Специалисти смятат, че и то е застрашено:

Така че - не се притеснявайте. Най-големите дупки съвсем не са при нас. А за по-малките можем само да разчитаме на бързата реакция на отговорните институции. Човек не е по-голям от природата, дори и да се е наместил комфортно върху нея.