БЕРЛИН – Срещата на Г-7 започна днес с изненада – с двама. Германската канцлерка Ангела Меркел предпочете да посрещне президента на САЩ Барак Обама в баварското село Крюн. То се намира на 11 километра от луксозния хотел “Дворец Елмау”, където днес и утре се провежда форумът на Голямата седморка, на който тази година домакин е Германия.

Мерке л и Обама се ръкуват с жители на село Крюн, облечени в национални носии.

Цялата местност около хотела в радиус от 10 километра е отцепена, охраната е драстична, там и пиле не може да прехвръкне.

Меркел явно е пожелала да посрещне Обама в далеч по-приятна обстановка с народно веселие.

Свирачи на алпийски рогове слушат изявлението на Обама.

Облечени в национални носии, жителите на цялото село (1930 души население) се стекоха на площада пред кметството, превърнат едновременно в бирария на открито и сцена на народното творчество. Всеки местен беше добре дошъл, но не бе допуснат нито един жител на друга община.

Първа в Крюн пристигна Меркел в компанията на съпруга си проф. Йоахим Зауер. Тя беше посрещната с духова музика и овации.

Срещата на Г-7 ще се състои в хотел "Дворец Елмау".

Щом се зададе кортежът на Обама, канцлерката се отправи към шосето за първо здрависване с президента.

Под бурни аплодисменти Обама и Меркел се запътиха към импровизираната трибуна пред кметството. След като високият гост се разписа в Златната книга на Крюн, Меркел се обърна към госта:

"Скъпи Барак, приветствам те от името на всички, които днес са се събрали тук. За мен е огромна радост, че прие поканата преди да се заловим със същинската работа да се докоснеш до част от германската култура, до баварската култура. Ползвам случая да кажа “Благодаря!” Въпреки някои различия в мненията, САЩ са нашият приятел и партньор, с когото си сътрудничим, защото го желаем, защото споделяме общи ценности."

След това канцлерката се обърна към присъстващите:

"Знам, че сте дошли да чуете президента Обама. Мен ме слушате, ако не всеки ден, то твърде често."

Обама започна словото си с типчно баварския поздрав “Грюс Гот!” (с Божи поздрав). След това се пошегува – забравил да си вземе късите кожени панталони (неразделна част от мъжката баварска носия), но непременно щял да си купи, докато е в Бавария.

"Приветствам Ангела Меркел, моята приятелка и забележителна  партньорка, кмета Шварценбергер и хората, събрали се в Крюн. Благодаря на германския народ, който днес ме посреща с добре дошъл. Прекрасно е да си тук", изрече Обама.

Той сподели, че когато узнал решението на Меркел срещата на Г-7 да е в Бавария, първо се сетил за бирения фест – Октоберфест. Това никак не било лошо, значи ще имало време и за бира. 

 

След тази шега, Обама изрази надежда, че срещата на Г-7 ще заъврши с осезаеми резултати в името на бъдещето на планетата. Той изрази и задоволството си от нерушимото приятелство между САЩ и Германия, както и от отношенията с държавите от ЕС и с Европейската комисия.

Президентът на САЩ рризна обаче, че има и трудни изпитания, като решаванвето на конфликта в Украйна. Общи били стремленията той да бъде решен по мирен път.

След словата си Меркел и Обама седнаха на маса, заобиколени от местни жители на Крюн. Поднесени им бяха традиционните баварски наденички. Обама вдигна наздравица с бира, Меркел предпочете вода.

След това двамата се здрависаха със стотици присъстващи и се отправиха с бронирани лимузини към «Дворец Елмау» за откриване на срещата на Г-7.