Швейцарецът Стан Вавринка изнесе феноменален мач и победи световния номер 1 Новак Джокович с 3:1 сета (4:6, 6:4, 6:3, 6:4) на финала на Откритото първенство на Франция по тенис.

Сърбинът отново пропусна шанса да спечели единствената титла от Големия шлем, която все още му липсва. По пътя си той елиминира Краля на клея Рафа Надал и Анди Мъри и предвкусваше пореден триумф. Той бе в изумителна серия от 28 поредни победи, но изключително вдъхновения и мощен Вавринка напълно заслужи успеха си и стигна до втора титла от Големия шлем. Първата е от Откритото първенство на Австралия.

Двубоят започна равностойно, но в средата на първия сет Джокович вдигна оборотите и постигна пробив, след което взимаше своите подавания, за да поведе в резултата. Вавринка заигра по-силно във втората част и след няколко неуспешни опита в крайна сметка успя да вземе подаване на своя съперник, а след това да изравни резултата.

Това сякаш даде криле на швейцареца, който заигра феноменално в третия сет и го взе с 6:3 за 42 минути. Джокера отговори като голям шампион и грабна първите три гейма на 4-ата част, но след това Вавринка отново започна да играе с невероятна мощ и изравни до 3:3. Стан продължи да ниже уинър след уинър и успя да пробие за 5:4, след което на своето подаване реализира втория си мачбол и затвори мача след малко над 3 часа игра на централния корт.

"Направих мача на живота си. Невероятно е, сам не мога да осъзная какво сторих, рече Вавринка, който утре ще се изкачи на четвърто място в световната ранглиста.Да играеш срещу Новак винаги е предизвикателство. Благодаря на моя щаб, на Пиер Паганини, на Магнус Норман, на моето семейство, работата днес се изплати. От време на време се налагаше да ме сритват по задника, но това си струваше, днес разбрах защо са го правили."

При жените очаквано №1 е Серина Уилямс, която вчера си върна трона след 6:3, 6:7 (2), 6:2 срещу Луцие Шафаржова.