Коментарите в медиите, че на парламентарните избори в Турция избирателите са показали червен картон на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Реджеп Ердоган са преувеличени. Това стана ясно от интервю на лидера на НПСД Корман Исмаилов пред бТВ. Той коментира резултатите от изборите, които не позволяват на ПСР да състави собствено правителство.

"Бомбастичните заглавия са нещо разбираемо. Няма да е лесно да се състави стабилно правителство, най-вероятно ще е коалиционно, иначе ще има предсрочни избори. Всички партии трябва да направят компромиси. По време на изборите те поставиха много резки червени линии помежду си. Партията на кюрдите беше най-успешна като резултат. Между нея и другите партии има разделителни линии. Опозиционните партии получиха подкрепа, за да се спрат заявените от ПСР конституционни реформи към президентска република", коментира Исмаилов.

Според него избирателите не са показали червен картон на Ердоган, но са поискали да се постигне разбирателство и отговорността за управлението да се поеме от повече партии. Исмаилов изтъкна, че изборите са били свободни и демократични, защото нито една партия не говори, че е имало злоупотреби.

Лидерът на НПСД коментира и съобщението от края на миналата седмица за предстояща среща между лидера на ДПС Лютви Местан и премиера на Турция Ахмед Давутоглу. Той изтъкна, че така и не се е появила информация дали наистина е имало такава среща, както и снимки от нея.

"Ако се е състояла такава среща, тя е била с цел ако може ДПС да уреди подкрепа за изборите от изселническите организации", смята Исмаилов.

Не можело да се твърди, че ДПС са "петото краче" в управляващата коалиция. Исмаилов смята, че ДПС е в изолация и за да излезе от нея трябва да си партнира с ГЕРБ.

"Знаем, че ДПС с който е управлявало, тази партия е плащала много тежка цена. Практиките и процесите там са базирани на тежка коруция, на едни инструменти в политиката, които са неприемливи", смята Исмаилов.

На въпрос дали е възможно да има партньорство между ГЕРБ и ДПС той отговори:

"Всичко е възможно. Играчите в българската политика са известни. Управление може да се случи само в различни комбинации между тях".

Подкрепата на ДПС за управлението в някои от гласуванията в парламента според Исмаилов не е нещо притеснително.

"ДПС са парламентарно представена партия, действат с оглед на техните приоритети и интереси", коментира лидерът на НПСД.