"Аз няма за какво да съм благодарен на ДПС, властта само по себе си не е никаква ценност. Ако ще има правителство, но то ще е зависимо от ДПС - не, благодаря".

Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев пред БНТ. Така той коментира изявление на премиера Бойко Борисов от вчера, в което той заяви, че Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ трябва да се благодарни на ДПС, че са във властта, защото движението в началото на мандата е подкрепило запазването на плоския данък. Борисов допълни, че ако плоският данък не е бил запазен ГЕРБ е щял да напусне коалицията.

Кънев припомни, че именно такава е било предложението на ГЕРБ по време на преговорите - за правителство на малцинството, което да разчита във важните галсувания на БСП и ДПС. Натиск в тази насока имало дори от шефа на ЕНП Жозеф Дол.

"Власт, която зависи от ДПС просто не е ценност. За нея няма как да благодарим. Правителството, само по себе си, не е ценност. Ценност е да умееш да променяш живота на хората към по-добро", обясни Кънев.

Лидерът на ДСБ изрази резерви и към мнението на Борисов, че ако ДПС се освободи от Делян Пеевски с тях може да се разговаря.

"Борисов чудесно знае, че Делян Пеевски е обемистия връх на айсберга. Не е това проблемът нито на ДПС, нито на българската политика. Хубав публичен знак би било ако ДПС изхвърли Пеевски", каза Кънев.

На напомнянето, че и Борисов и Пеевски са започнали своите кариери от една и съща партия, а именно НДСВ Кънев отговори, че биографиите им са много различни.

"С идването на царя българската политика страшно много се размеша и тогава изплуваха много интересни фигури", призна все пак Кънев.

Лидерът на ДСБ не скри, че коалицията е трудна, но все пак според него тя е стабилна.

"ДПС е факторът, който се опитва да я разруши. Те дори си го казват. Тяхната политическа цел е да разделят добрите ГЕРБ от лошите рефоматори и патриоти и след това да удушат дорбите ГЕРБ. ГЕРБ го знаят. Независимо, че понякога флиртуват с тях те знаят до какво би довело едно евентуално партньорство с ДПС", убеден е Кънев.

Той припомни, че единствената ценност, която ДПС е защитило с гласуване заедно с мнозинството, е плоския данък. И допълни, че другите съвместни гласувания на ГЕРБ и движението са за възможността парите от частните пенсионни фондове да бъдат прехвърелни в НОИ, за запазването на НСО в този му вид и против по-лесните референдуми.

"Дълбоко ретроградни теми. Това са грешки на ГЕРБ, не е кой знае каква мъдрост на ДПС. Те използват тези грешки, за да се представят като важна част от баланса в парламента", смята Кънев.

Според него един от големите проблеми в коалицията е дали ГЕРБ ще играе с ДПС на втори тур на местните избори. Приятел на Кънев от Разград му разказал, че се очаква там ГЕРБ и ДПС да играят заедно.

"Тежкият проблем е партизанският манталитет, който е обхванал всички. Местните избори са за местните хора да си изберат най-добрия кандидат. Те не гласуват партийно. Не можеш да си мериш партията за местните избори. Националните сметки са изплетени през октомври 2014 г. Те са непроменими поради това, че нещо се е случило в Разград. Да се откъснем малко от партизанщината, от тази любов към властта заради самата власт", призова Кънев.

Според него все пак дори да има взаимодействие между ГЕРБ и ДПС в смесените райони не е сигурно, че това ще доведе до проблеми в управлението. Важното било да не се намалява "реформаторското усилие".

Кънев коментира и законопроектите за промени в Изборния кодекс, които са свъразни с агитацията на турски език. Единият е на Патриотичния фронт и с него се предлага затво за подобна агитация. Другият е на Георги Кадиев от БСП, в който пък е записано, че тази агитация се разрешава с преводач. Според Кънев и двата законопроекта в момента биха довели до напрежение.

"Аз имам своето мнение. Смятам, че България ще извърви своя път на обществена еволюция. Това неизбежно включва край на монопола на ДПС в етническия вот.Ти не можеш да мразиш турците, но можеш да мразиш определни турски политици, които те крадат, както и български", каза Кънев.

Лидерът на ДСБ коментира, че никога не се хваща на басове. Вчера Борисов разказа, че е спечелил много басове от здравния минситър Петър Москов и е получил много бутилки уиски от него.

"Противник съм на хазарта от малък. Видях как много приятели като се появиха ротативките проиграха цяло състояние", обясни Кънев.