Банката HSBC, която е сред дилърите на новоемитирания български външен дълг, ще съкрати до 25 000 свои служители - около 9% от своята работна сила, за да намали разходите си, съобщават международните агенции.

В съобщение до Хонконгската фондова борса институцията казва, че ще свие високорисковите си активи с до $290 млрд., като намали категорията до една трета от всички свои активи.

Най-голямата банка в Европа по активи също така планира да закрие и около 12% от своите офиси, като ще продаде бизнеса си в Турция и Бразилия. Все пак в Бразилия тя ще запази директно представителство, което ще обслужва само най-големите ѝ клиенти.

От началото на кампанията си по преструктуриране с цел намаляване на разходите, която започна през 2011 г., досега HSBC е съкратила над 40 000 свои служители.

Засега банката не е дала окончателно становище дали смята да премести своята централа от Лондон в Хонконг. Репутацията на 150-годишната институция пострада сериозно, след като през м.г. стана ясно, че швейцарското ѝ подразделение е помагало на едни от най-богатите хора в света да укриват данъци. В момента САЩ разследва банката по обвинение, че може би е оказвала помощ на наркокартели и клиенти от Иран да "перат" пари.