Казусът "Изборен кодекс" сякаш потъна в другите новини. Тук-таме ни подсещат за него, все разни хора на разни интервюта. Сигнал във Фейсбук ни изпрати наша читателка - Софийска протестна група била забелязала съществена промяна в новия ИК - Великото народно събрание ще се избира като обикновено. Ето го простичко и с емоция:

На Софийска протестна група
ВАЖНО! Тихомълком е отменен Законът за избор на Велико народно събрание с Държавен вестник брой 14 от 05.03.2014!!! Зад гърба на обществото и то в момент, когато се говори за референдум за повече мажоритарност! В една глава в Изборния кодекс са сложени изборите за обикновено и за Велико Народно събрание, независимо от огромната разлика в правомощията и функциите на двете.Без да го има в предизборната платформа на нито една партия, без да има обществен дебат, се приравнява изборът на обикновено и на Велико по една избирателна система – пропорционална. Отмяната е станала с приемането на новия ИК на Мая Манолова!!! ЗАД ГЪРБА на хората, БЕЗ обществено обсъждане, БЕЗ медийно отразяване!!! ОЛИГАРХИЯТА СЕ ОБЛАЖВА, А НАРОДЪТ СПИ!!!

Първо, да изясним фактите - да, премахнат е в новия Изборен кодекс специалния метод, по който се избират депутати за ВНС - а именно, половината от 400 депутати да се избират мажоритарно. Да, тази методика, която толкова хора искаха да влезе под някаква форма в новия ИК, но не би. Вместо това, където я има - махат я. Просто и ясно.

Кога се случва това? Казано си е, на 5-ти март - сиреч преди 20 дни. Ние, така да са каже, оставаме с чисти ръце, защото още нямахме удоволствието да пишем за вас. Проверка на Клуб Z показа, че още на 20-ти феврури колегите от Дневник, Медиапуул и Капитал са написали по една ясно дописка по темата. Те не са потръгнали - не са произвели интерес - и темата не е продължена. Седмица по-късно Георги Близнашки споменава две думи в интервю - до днес, когато професор Георги Марков, бивш конституционен съдия, отново ни напомни - мажоритарния вот изчезна от ИК. Конституционен съдия, който преди време съветва ГЕРБ по правни въпроси.

И сега гражданите от Столична протестна група върнаха остарялата с месец и вече закована в Държавен вестник новина. Благодарни сме за сигнала - темата а е съществена, важна, и наистина не е трябвало да изчезва. Дали човек предпочита мажоритарине или пропорционален вот - не е толкова важно, но дали се обсъждат такива проблеми в обществото - със сигурност е.