Георги Лозанов отново ще е председател на СЕМ. Той е избран за председател на съвета за електронни медии за пети път с пълно единодушие. Мария Стоянова от президентската квота заяви, че го подкрепя, защото той е човекът, който гарантира стабилността и устойчивостта на съвета и неговите членове, предвид всички предизвикателства на политическата и медийна среда у нас.

Освен като личност, осигуряваща независимостта на регулатора, членовете на СЕМ определиха председателя си и като ерудиран професионалист и експерт.

Лозанов оглави СЕМ през 2010 г., беше избран от квотата на Народното събрание. Кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ. 
Медийният експерт има дълга кариера в регулаторния орган. Лозанов е бил член на НСРТ (предшестващия СЕМ регулатор) от 1997 г. до 2001 г. и негов председател за една година. Първият му мандат като член на СЕМ е от 2001 до 2003 г.

За председател на СЕМ се гласува всяка година. След като беше избран през 2010 г., Лозанов лансира идеята съставът на регулаторния орган да бъде намален от девет на пет души. Малко след това парламентът гласува бързи промени в Закона за радио и телевизия.

Последният скандал около СЕМ беше свързан с изслушването на водещия на "Деконструкция" по "Хоризонт" Петър Волгин. СЕМ извика ръководството на БНР да дава обяснения защо допуска небалансирани политически изказвания и мнения в предаването. След това медийната комисия на свой ред привика в парламента по същия казус част от състава на СЕМ, за да каже дали има тенденциозно отношение към Волгин. И в двете ситуации Лозанов подходи с характерната си дипломатичност и предпазливост.

Шефът на СЕМ е автор на много статии и книги, посветени на медиите, българския печат и т.н. Човекът-папийонка, медийният експерт, ерудитът са сред най-честите определения за Лозанов.