Протестите срещу правителството миналото лято са били платени от опозиционната ГЕРБ и от партии, които не са на власт.

До това заключение стигнала парламентарната комисия*, която "разследва" имало ли е среща между криминално проявения Бисер Миланов - Петното и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. А паралелно и с казуса с оставката на бившия зам.-председател на ДПС и на Народното събрание Христо Бисеров. 

Припомняме, че до проверка имало ли е среща между Бориосов и Петното и неговият бивш съратник Йордан Бонев се стигна, след като преди месец Бонев съобщи за таква. По думите му тримата се видели в края на миналата година на по кафе в дома на лидера на ГЕРБ в Банкя като Борисов поискал от двамата да създадат нова протестна мрежа и да дискредитират лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Срещу това им обещал пари и дал на Петното аванс.

Малко след тези разкрития Бисер Миланов бе показно арестуван на жълтите павета, но по обвинение в закана за убийство.

Днес комисията изслуша Миналов, който бе доведен в сградата на бившия Партиен дом под конвой и с белезници, въпреки че първоначално бе обявено, че заседанието ще се състои както досега - в Народното събрание.

Именно на "показанията" на Петното се базира тезата на депутатите, че ГЕРБ и други политформации купували протестиращи срещу кабинета "Орешарски". Въпреки че заседанието бе закрито за журналисти (по традиция), информация за казаното от него изнесе председателката на комисията Сияна Фудулова (БСП). Бисер Миланов разказал за купени не само участници в антиправителствени протести, но и за купени медии. 

"Тази теза се потвърждава и от факта, че един от посредниците на срещата между Бойко Борисов, Йордан Бонев и Бисер Миланов, е депутатът от Русе Пламен Нунев от ГЕРБ. Стана ясно и че на гардове на НСО им липсва памет, защото и Йордан Бонев, и Бисер Миланов, както и Бойко Борисов, потвърдиха, че е имало такава среща в Банкя. Само от НСО не знаят за такава среща", каза Фудулова след края на изслушването.

От липсата на спомени на служителите на Националната служба за охрана шефката на комисията извади два извода: че държавните гардове нямат необходимата подготовка да пазят първенците на България, след като не могат да си спомнят кой влиза и излиза от домовете на тези, които охраняват, или че прикриват с мълчанието си Борисов. 

Затова и от комисията в НС щели да поискат на следващото заседание да бъде изслушано ръководството на НСО.

Клуб Z потърси за коментар и "посредника" Пламен Нунев, но абонатът бе изключил телефона си. Коментира обаче Борисов. В типичния си стил, в който преди време отказа да уважи и парламентарната комисия "Антикорупция". 

"Най-малко ме интересуват тези комисии. Опитите им да отклоняват вниманието, че тютюнът не се изкупува, куп неща стават днес в държавата, а те всеки ден да се занимават не с Христо Бисеров, а с това кой е идвал или не вкъщи, най-малко ще им вляза в тона", каза Борисов и допълни:

 "Има достатъчно ясни снимки кой с кого се е срещал, какво е правел, при протестите знаете пред кои офиси, пред коя къща стояха тези хора. Решил съм да бъда толерантен, спокоен, мил, любезен – не ме вкарвайте в тази тема".

 

Част от кореспонденцията между Йордан Бонев и Бойко Борисов във facebook.

Междувременно днес Софийски градски съд отмени постановлението на районния от 4 март, с който мярката за неотклонение на Миланов бе променена от "задържане под стража" на "домашен арест". СГС реши, че той отново влиза в ареста.

* Пълното наименование на парламентарната комисия е: Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички факти и обстоятелства, довели до внезапното подаване на оставка от Христо Дамянов Бисеров от всички заемани постове в Народното събрание и политическата партия "Движение за права и свободи", в резултат на негови действия, след които са образувани наказателни производства за престъпления, свързани с изпиране на пари, подаване на декларации с невярно съдържание и други, както и потенциалното неправомерно изтичане на информация от българските служби за сигурност към "Боянските сараи", както и всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията за скандална кореспонденция и среща между председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и Бисер Миланов, известен като Петното.