Темата с "турското кафе", както стана популярна срещата Местан-Борисов в Кърджали, коментира днес в парламента лидерът на ГЕРБ. Бойко Борисов се опита да оправдае жеста, който ГЕРБ направи към ДПС, внасяйки промените в закона, свързани с квотите в ЦИК, с наранена гордост. 

"Ние сме ощетена партия и затова искаме да възстанови поне елементарната справедливост, правейки огромния компромис да се примирим за зам.-председател. Не искам никой нито да се отказва, нито да ни дава. Ние сме си постигнали тези резултати на изборите и те ни се полагат", заяви Борисов по повод на това, че партията му е представлявана в ръководството на ЦИК не с председател, както смята, че й се полага, а само зам.-председател.

Борисов определи и като "несериозен" журналистическия въпрос може ли да се говори за коалиция между ГЕРБ и ДПС. 

Но в същото време изключи ДПС от теорията си за плана на управляващите да спечелят служебно евровота с новите изборни правила.

"Новите промени са, за да покажем още веднъж, че законът на Мая Манолова е да обслужи само БСП и "Атака" за изборите", посочи лидерът на ГЕРБ.

БСП е унизена, поставена в ъгъла

Така бившият соцдепутат и министър на вътрешните работи Румен Петков се опита да даде отговор на въпроса на Нова тв "Кой сипа захар в кафето на Борисов и Местан?".

Според Румен Петков така двамата са демонстрирали, че могат заедно, като отговорни държавници, да се справят с проблема, създаден от изборния закон на левицата и от последвалия указ на президента, който го задълбочи.

"Такъв шамар БСП не е получавала от 90-та година насам", каза Петков и допълни: 

 "На БСП й бе казано, че е забъркала проблема с Изборния кодекс. Което е по-неприятното за БСП, е, че всъщност Лютви Местан и Бойко Борисов казват "Ние сме сериозните хора. Има тежък проблем, който поставя под въпрос предстоящите евроизбори и ние го решаваме. Съпътстващите величини БСП и "Атака" не са ни необходими при решаването на този въпрос"". 

 "Какво виждаме? Сергей (Станишев, б.а.) целува Местан на площада, извинява му се, но не си говорят. Докато Бойко Борисов сяда с Местан - имаме тежък проблем, сядат и го решават. Ние ще решим проблема, а вие по-несериозните играчи - по-настрани", затвърди тезата си Петков.  

По думите му "няма съмнение, че хора от ДПС поддържат тесни връзки с хора от ГЕРБ".

Приятелският огън по левицата продължи и с коментара на Петков, че бившата му партия е на път да "взриви" евроизборите. Първо направила Изборен кодекс, който всеки може да тълкува както му е удобно, после набързо била сформирана Централната избирателна комисия, която в изключително кратки срокове трябва да подготви вота на 25 май и трето - социалистите ще сезират Конституционния съд за указа на Росен Плевнелиев.

"Ако не можеш да направиш нещо, не тръгвай да го правиш", обобщи бившият соцдепутат.

 "ДПС е партията, която прави политика, БСП е мандатоносителят", заби последния пирон в ковчега на Левицата Петков.

Система за печелене на избори

Припомняме, че спорът за квотите в ЦИК бе породен от факта, че с указа, с който президентът Росен Плевнелиев назначи 15-членния редови състав на комисията, даде на ДПС само 1 място, а на ГЕРБ- 6. Срещу това силно възроптаха както от ДПС, така и от левицата.

След кафето в Кърджали обаче изненадващо Местан първо лансира идеята за изменения в Изборния кодекс като местата в ЦИК се увеличат, а после ДПС се отказа от мястото си в името на нормалното функциониране на комисията. В добавка гласува "за" избора на Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК от квотата на ГЕРБ - нещо, което и левицата, и движението отказваха да направят до този момент.

След като от БСП се обявиха "против" изменения в Изборния кодекс, настоявайки, че президентът или ще промени указа си и ще отнеме едно място на ГЕРБ, за да го даде на ДПС, такива изменения внесоха вчера в късния следобяд хората на Бойко Борисов.

От Коалиция за България се заканиха, че няма да ги гласуват и ще сезират Конституционния съд. 

"Резултатът от внесената жалба срещу президента Росен Плевнелиев е ясен, защото решението му е противоконституционно. Да не забравяме, че в ЦИК влязоха и хора от гражданската квота, както БСП бе обещала, така че не става въпрос за някакво надделяване на нашата политическа сила в квотите. Ние обаче сме абсолютно убедени, че всички спечелени избори от ГЕРБ, включително и президентските, когато Плевнелиев бе избран, станаха с помощта на хората в ЦИК и на системата за печелене на избори на партията на Борисов", заяви по този повод в ефира на бТВ депутатът от левицата Антон Кутев.