Висш представител на Европейската комисия каза тази вечер, че споразумение между Гърция и кредиторите ѝ е възможно в близките дни, стига управляващите в Атина да проявят нужната политическа воля.

„Постигане на споразумение в следващите дни е възможно, но това ще изисква политическа воля първо и най-вече от гръцка страна“, каза заместник-председателят на Комисията по еврото и социалното измерение Валдис Домбровскис на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург.

Той посочи, че най-важно в интезизните преговори в момента е страните да се споразумеят за първичния бюджетен излишък на Гърция тази и следващата година и за пътищата, по които той да бъде постигнат.

Домбровскис каза, че за целта има възможност „да бъдат заменени мерки с някои алтернативни фискални мерки“.

Атина иска бюджетен излишък от 0,75% от БВП тази година и 1,75% през идната, докато кредиторите настояват за съответно 1% и 2%, съобщи днес атинския всекидневник „Катимерини“.

Комисията не съобщава никакви подробности за предложенията, които са  на масата. Гръцкият премиер Алексис Ципрас  се очаква да се срещне с германската канцлерка Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд утре по време на среща на върха на ЕС с държавите от Латинска Америка и Карибския басейн в Брюксел.

Гърция има време до 30 юни да се споразумее с кредиторите си – Еврозоната, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. На тази дата замразената текуща програма за финансова помощ срещу реформи изтича и тя е застрашена от фалит и евентуално напускане на Еврозоната.