"В много голяма степен."

Така руският посланик у нас Юрий Исаков отговори на въпрос в интервю пред БНТ дали проектите за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" са станали жертва на санкциите срещу страната му и на глобалните взаимоотношения.

За първи път от много време насам Исаков даде интервю пред българска медия.

"Не ми харесва думата "провален". Искам да напомня, че "Южен поток" бе спрян в резултат на политическото ембарго на ЕС. И в резултат служебният премиер Георги Близнашки и правителството му прекратиха проекта в България. Кой го е спрял, по чия вина - сериозно трябва да си помислим", каза дипломатът.

Той направи дружеска забележка на водещия Димитър Цонев, че не познава статистиката колко русофили и русофоби има у нас. Самият Исаков бил много доволен, че русофилите са над половината от населението ни и че сред тях има хора от различни политически сили, не само от левите.

Дипломатът спомена посещението на делегация на партия "Атака" начело с Волен Сидеров на анексирания полуостров Крим като част от връзките, които нашите страни продължават да поддържат.

Главна причина за очаквания спад на руските туристи по българското Черноморие това лято е рязкото падане на рублата, заяви Исаков. Повечето руснаци, идващи да почиват у нас, са хора със средни доходи. Сега пътуването щяло да им излезе твърде скъпо. Спадът обаче нямало да бъде чак 50 на сто. А България щяла да остане сред основните дестинации за руснаците - както за почивки, така и за купуване на имоти.

"Санкциите на ЕС също не съдействат за увеличаване на потока от руски туристи", продължи витиевато посланикът.

Но той така и не отговори на въпроса дали властите в Русия са издсали забрана за почивка в България. Такава забрана има, но тя засега се отнася само за служителите и сътрудниците на провоохранителните органи.

Няма връзка между конфликта в Украйна и думите на руския президент Владимир Путин, че разпадането на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа.

"Когато говорим за геополитическа катастрофа, трябва да разбираме контекста. След разпада на СССР веднага избухнаха локални конфликти, които причиниха смъртта на десетки хиляди хора. Бяха нарушени икономическите, социалните, енергийните връзки, които свързваха страните и народите, живели в СССР. В много случаи този водораздел минаваше през семейства и семейни кланове. Пряка връзка с Украйна изобщо не виждам. Тя е независима, суверенна държава. Да й дава Господ да се развива добре", коментира Юрий Исаков.

Той сравни самообявилите се и непризнати засега дори от Русия Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) на територията на Украйна с канадската провинция Квебек. И припомни, че ръководствата им изразили готовност те та останат част от УКрайна. Но трябвало да се преговаря с централната власт в Киев.

Колкото до анексираните Крим и Севастопол - те са суверенна и неделима част от Руската федерация, категоричен бе руският дипломат.

Русия не се страхува от разширяването на НАТО, но изпитва закономерна загриженост. нямало как да е иначе, когато към границите й постоянно се доближава зоната на отговорност на пакта.

"Да погледнем картата къде са чуждестранните военни бази на нашите партньори и къде са нашите. И така ще разберете по-добре кой има агресивни намерения и кой - чисто мирни", коментира Исаков. Той имаше предвид западните партньори на страната си.

А западните медии също водели хибридна война срещу Русия.

"Те поддържат фобии, защото НАТО трябва да се чувства заплашена. Иначе тази организация не може да съществува."